Ce sărbătoare se regăsește în calendarul ortodox pe 30 septembrie 2024?

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 218

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Sfântului Grigorie, Iluminatorul Armeniei

În data de 30 a acestei luni, este marcată pomenirea Sfântului Sfintit Mucenic Grigorie, Iluminatorul Armeniei. Acest sfânt s-a născut în jurul anului 240 și era de origine persană, fiind fiul lui Anac, rudenie a împăratului Armeniei, Cusaro, și fratele lui Artavan, împăratul persilor. Capturat fiind de domnitorul Tiridat pentru credința sa creștină, Grigorie a fost supus unor chinuri inimaginabile, dar a supraviețuit datorită ajutorului divin.

După ce a aflat că Grigorie era fiul lui Anac, care omorâse cu înșelăciune pe tatăl său, Tiridat l-a legat pe sfânt și l-a aruncat într-o groapă adâncă plină de fiare și târâtoare în cetatea Ararat, unde a rămas timp de 15 ani. În această perioadă, o femeie văduvă l-a hrănit în secret. Între timp, împăratul Tiridat a căzut în nebunie, mușcându-se din carne și rătăcind prin munți cu porcii. Sora lui, Cusaroducta, a avut un vis în care a auzit că sănătatea lui Tiridat depinde de ieșirea lui Grigorie din groapă. Astfel, sfântul a fost eliberat și, după ieșire, a botezat pe mulți oameni.

După ce a fost hirotonit episcop, Grigorie a construit numeroase biserici și a participat la primul Sinod Ecumenic în anul 325, an în care s-a mutat la cele veșnice.

Pomenirea Sfintelor Mucenite Ripsimia și Gaiani

În aceeași zi, se face pomenirea Sfintelor Mucenite Ripsimia, Gaiani și alte treizeci și două de mucenite. Aceste sfinte erau de neam nobil și au trăit în timpul împărăției lui Diocletian. Ripsimia, fiind o fecioară deosebit de frumoasă, a refuzat să se căsătorească cu împăratul și a fugit împreună cu Gaiani în Armenia. Tiridat a aflat despre fuga lor și a ordonat să fie aduse înapoi, silindu-le la o unire nelegitimă. Cu toate că a fost supusă presiunilor, Ripsimia nu a cedat. Drept urmare, ea a fost prinsă, și a suferit torturi îngrozitoare, în cele din urmă dându-și sufletul.

Împreună cu ea au fost uciși 70 de bărbați creștini și 32 de femei. Gaiani a fost, de asemenea, executată, fiind străpunsă prin gât și apoi omorâtă prin metode brutale.

Pomenirea altor sfinți

De asemenea, în această zi se pomenește și de cei șaptezeci de mucenici, ale căror capete au fost tăiate împreună cu Sfânta Ripsimia, precum și de Sfântul Mucenic Stratonic și de Sfântul Mucenic Mardonie, care a murit prin foc.

Tot în această zi, se face pomenirea celor două cuvioase și a mie de mucenici care au suferit moarte martirică prin sabie. Prin rugăciunile lor sfinte, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Distribuie acest articol