Ce sfânt se sărbătorește astăzi, 28 octombrie?

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Sărbătoarea Sfântului Iachint de Vicina

Pe 28 octombrie, este comemorat Sfântul Iachint de Vicina. Propunerea de canonizare a acestuia a fost înaintată către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de către Mitropolia Munteniei și Dobrogei, pe 19 iunie 2008. În urma ședinței din 8 iulie 2008, Sfântul Iachint a fost canonizat, iar proclamarea solemnă a sfințeniei sale a avut loc pe 26 octombrie 2008. În calendarul bisericesc, el este menționat cu cruce neagră, fiind recunoscut ca sfânt cu polieleu.

Viața și activitatea Sfântului Iachint

Sfântul Iachint de Vicina a fost ultimul mitropolit al Vicinei și primul mitropolit al Țării Românești. Înaintea lui, scaunul mitropolitan al cetății a fost ocupat de personalități notabile, cum ar fi Teodor (1285), Luca (1303), Macarie (1340-1343) și Kiril (menționat în anii 1347-1348). Conform cercetărilor, fosta Vicina este identificată cu așezarea Isaccea, din județul Tulcea. Scaunul mitropolitan de la Vicina a fost întemeiat înainte de secolul al XIII-lea, sub jurisdicție bizantină. Nu se cunoaște data exactă la care Sfântul Iachint a părăsit scaunul mitropolitan de la Vicina, însă, în mai 1359, domnitorul Nicolae Alexandru Basarab a trimis scrisori către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, în care Iachint de Vicina este recunoscut ca mitropolit al Țării Românești.

El a avut un rol semnificativ în organizarea vieții bisericești din Țara Românească, construind biserici și hirotonind preoți. De asemenea, l-a adus pe Sfântul Nicodim de la Tismana pentru a organiza viața monahală după modelul de pe Muntele Athos și s-a preocupat de soarta românilor transilvăneni, trimițându-le misionari și persoane hirotonite.

Moartea și pomenirea Sfântului Iachint

Sfântul Ierarh Iachint a trecut la cele veșnice în anul 1372 și a fost înmormântat lângă biserica mitropolitană de la curtea de la Argeș. Troparul său subliniază vrednicia sa ca ierarh al Dobrogei și primul între mitropolitii Țării Românești, evidențiind marturisirea dreptei credințe și faptele de virtute.

Pomenirea altor sfinți

În aceeași zi, se face pomenirea și altor sfinți, printre care:

  • Sfântul Iov de la Poceaev
  • Sfintii Mucenici Terentie, Neonila și fiii lor: Nita, Sarvil, Ierax, Teodul, Fota, Vilie și Evnichi
  • Sfântul Cuvios Ștefan Savaitul
  • Sfintii Mucenici African, Terentie, Maxim, Pompie și alții treizeci și șase
  • Sfântul Ierarh Firmilian, episcopul Cezareei Capadociei, și Melhion, dascălul și preotul Antiohiei
  • Sfântul Mucenic Chiriac și mama sa, Ana
  • Sfânta Fevronia, fiica împăratului Heraclie
  • Sfântul Cuvios Atanasie, patriarhul Constantinopolului
  • Sfântul Cuvios Teofil cel Nebun pentru Hristos
Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *