Ce sfinți sunt comemorați pe 16 octombrie?

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Sfântului Mucenic Longhin

În data de 16 a acestei luni, se sărbătorește pomenirea Sfântului Mucenic Longhin, sutașul. Acesta a trăit pe vremea împăratului Tiberiu, fiind sutaș sub conducerea lui Pilat, guvernatorul Iudeii. La porunca lui Pilat, Longhin a avut datoria de a supraveghea patimile și răstignirea lui Hristos, precum și de a păzi mormântul cu o echipă de soldați din subordinea sa.

Martor al minunilor ce au avut loc în acele momente, precum cutremurul, întunecarea soarelui, deschiderea mormintelor și învierea morților, Longhin a exclamat: „Cu adevărat, acesta a fost Fiul lui Dumnezeu”. Împreună cu alți doi soldați, el a refuzat să accepte mită din partea iudeilor pentru a tăgădui învierea lui Hristos. După aceea, renunțând la slujba sa, s-a întors în țara natală, propovăduind astfel despre Hristos, Dumnezeu.

Pilat, influențat de promisiunile de recompensă ale iudeilor, l-a denunțat pe Longhin lui Tiberiu, afirmând că a abandonat slujba. Tiberiu a reacționat rapid, trimițând porunca de a-i fi tăiat capul lui Longhin și celor doi soldați care l-au susținut. Capul lor a fost adus din Capadochia la Ierusalim pentru a-l convinge pe Pilat și pe iudei de moartea lui Longhin, dar acesta a fost aruncat într-un loc umil, printre gunoaie.

Minunea femeii din Capadochia

După mulți ani, o femeie din Capadochia, care și-a pierdut vederea, a călătorit la Ierusalim împreună cu fiul său unic, în căutarea unui leac. La scurt timp după sosire, fiul ei a murit, iar ea a fost copleșită de durere. În vis, sfântul Longhin i s-a arătat, explicându-i cine este și indicându-i locul unde era îngropat capul său, încurajând-o să săpă pentru a-l scoate, promițându-i că se va vindeca și își va revedea fiul, care se afla în cinste.

Femeia, urmând îndemnul din vis, a săpat cu mâinile și a recuperat capul sfântului. Imediat, vederea ei s-a restabilit, iar în vis a văzut cum fiul său era împreună cu sfântul, într-o stare de glorie. Apoi, a îngropat rămășițele fiului său în același loc cu capul sfântului, conform instrucțiunilor primite în vis, și s-a întors în Capadochia, regăsindu-se astfel în ajutorul sfântului.

Cinstirea sfântului și a altor mucenici

Femeia a construit o biserică frumoasă în cinstea mucenicului și a așezat acolo moaștele acestuia, aducând astfel binecuvântări și vindecări pentru toți credincioșii. În această zi, se mai pomenește și de alți sfinți mucenici, precum cei doi care au fost decapitați împreună cu Longhin, precum și de mucenicii Leontie, Dometie, Terentie și Domnin, care au suferit moarte martirică prin foc. Totodată, se amintește și de Preacuviosul Părintele nostru Mal, care, lăsând în urmă averea și familia, s-a retras în locuri pustii pentru a se dedica postului și rugăciunii.

Minunile unui Sfant

Fata unui sfânt era mereu veselă, iar prin puterea numelui lui Hristos, săvârșea minuni extraordinare. El curăța leproșii, alunga demonii și oferea orbilor darul vederii. Aceste fapte miraculoase le realiza în timpul vieții sale, iar după ce a părăsit această lume, trupul său a rămas pe pământ, continuând să răspândească harul divin. Din el curgea un mir cu un parfum plăcut, având puterea de a tămădui și de a apăra de orice primejdii și boli incurabile.

„Pe cei ce mă preamăresc, zice Domnul, îi voi preamări. A Cărui este mărirea și puterea, în vecii vecilor. Amin.”

Rugăm, cu ale lor sfinte rugăciuni, să ne miluiești și să ne mântuiești, Doamne. Amin.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *