Rezultatele alegerilor din județul Constanța pentru Senat și Camera Deputaților
În județul Constanța, la recentele alegeri pentru Senat, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a obținut 20,82% din voturi, fiind urmată de Partidul Social Democrat (PSD) cu 19,63%. Partidul Național Liberal (PNL) a fost ales de 13,83% dintre votanți, iar Uniunea Salvați România (USR) a primit 19,39% din voturi. Partidul SOS România a înregistrat 10,3%, în timp ce Partidul Oamenilor Tineri (POT) a obținut 7,9%.
În ceea ce privește alegerile pentru Camera Deputaților, AUR a acumulat 20,29% din voturi, în timp ce PSD a obținut 18,20%. USR a fost votată de 13,12% dintre alegători, iar PNL de 13,03%. Partidul SOS România a înregistrat 10,41%, iar POT a obținut 6,77%.
Componența viitorului Legislativ
Conform acestor rezultate, viitorul Legislativ ar putea include următorii membri în Senat: Nicolae Vlahu (AUR), Silviu Coșa (PNL), Felix Stroe (PSD), Remus Negoi (USR) și Clement Sava (SOS). În Camera Deputaților, ar putea fi prezenți: Murad Mohammad și Silviu Titus Păunescu (AUR), Bogdan Huțucă și Marian Crușoveanu (PNL), Daniel Georgescu și Mirela Matichescu (PSD), Stelian Ion și George Gima (USR), Laurențiu Făget (SOS) și Maria Cernit (POT).
Este esențial de menționat că acești candidați au șanse de a ajunge în Parlament, întrucât doar câteva partide au obținut deja mandate atribuite direct. AUR este singurul partid din Constanța care a obținut direct două mandate de deputați și unul de senator. PNL a primit un singur mandat direct de deputat, iar PSD două mandate directe de deputați. Celelalte partide vor avea oportunitatea de a obține mandate prin redistribuire.
Profilul candidaților
Nicolae Vlahu, avocat cunoscut din Constanța, a fost ales pentru Senatul României din partea AUR și a obținut, la alegerile locale, un mandat de consilier județean, la care se preconizează că va renunța. Vlahu a fost de asemenea candidatul AUR la alegerile europarlamentare, fiind singurul membru al partidului din județul Constanța inclus pe lista pentru acest scrutin.
Mohammad Murad, un afacerist de succes în domeniul turismului, a fost pe primul loc pe lista AUR pentru Camera Deputaților. Anterior, Murad a candidat la alegerile locale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța. Originar din Liban, el este recunoscut ca unul dintre cei mai importanți hotelieri de pe litoralul românesc, având numeroase investiții în domeniul turistic. Murad este asociat și acționar în mai multe companii, inclusiv Hebe SA, Triumf Construct SA și Phoenicia Express SRL.
Silviu Titus Păunescu este al doilea deputat din Constanța din partea AUR. Acesta nu este la primul său mandat, fiind ales și în 2020 în Circumscripția nr. 23 Ialomița. Păunescu a studiat la Universitatea Politehnica București, la Facultatea de Mecanică Fină, și la Universitatea Bioterra, la Facultatea de Management Financiar Contabil. A avut diverse funcții în domeniul vânzărilor și asigurărilor, inclusiv la Groupama Asigurări România, pe parcursul carierei sale profesionale.
Profilul parlamentarilor din Constanța
Silviu Păunescu a activat în Parlament având un parcurs remarcabil. A fost secretar al Comisiei parlamentare a revoluționarilor din Decembrie 1989 și a fost implicat în grupuri de prietenie cu Republica Libaneză și Arabia Saudită. În activitatea sa parlamentară, a avut trei luări de cuvânt, o declarație politică, 77 de declarații politice scrise, 167 de propuneri legislative inițiate, dintre care patru au fost promulgate ca legi. De asemenea, a inițiat două proiecte de hotărâre, a semnat o moțiune de cenzură și a adresat 382 de întrebări și interpelări.
Din partea AUR, Cosmin Hristu, consilier local în municipiul Constanța, ar putea ajunge în Parlament prin redistribuire. Hristu este asociat în două societăți, Mecatin SRL și Batman Buildings SRL. El deține o diplomă de licență în Științe Economice, specializarea Finanțe Bănci, de la Universitatea „Spiru Haret“ din Constanța, unde este și masterand în Management și Antreprenoriat. În 2022, a început studiile la Facultatea de Drept din cadrul aceleași universități.
Partidul Național Liberal a obținut un singur mandat de deputat, care ar putea fi ocupat de Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța. Huțucă, în prezent deputat, este și președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, având legături de prietenie cu Parlamentele din Bosnia și Herțegovina, Cambodgia și Bolivia. În activitatea sa parlamentară, a avut 130 de luări de cuvânt, a inițiat 102 propuneri legislative, dintre care 39 au fost adoptate ca legi. Huțucă a inițiat două proiecte de hotărâre pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputaților și a avut 20 de întrebări și interpelări.
Marian Crușoveanu, actualul deputat, este la finalul primului său mandat. El este membru al Comisiei pentru transporturi și infrastructură și parte din grupurile de prietenie cu Republica Uzbekistan, Croația și Japonia. În cadrul activității sale, Crușoveanu a avut 17 luări de cuvânt, dintre care 14 au fost declarații politice, și a depus 93 de declarații politice în scris. A inițiat 98 de propuneri legislative, dintre care 44 au fost promulgate ca legi. De asemenea, a inițiat două proiecte de hotărâre, referitoare la modificarea Regulamentului Camerei Deputaților și Codul de conduită a deputaților și senatorilor. A adresat 40 de întrebări și interpelări pe diverse subiecte, inclusiv situația monumentului „Debarcader Mamaia Cazino“ și oportunitatea construirii unui Spital Regional la Constanța.
Marian Crușoveanu este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța, unde a obținut și diploma de master în Științe Penale. Înainte de a deveni deputat, el a activat ca și consilier județean.
PNL Constanța își pune speranțele în Silviu Coșa, care deschide lista pentru Senat la alegerile parlamentare viitoare.
Schimbări în structura politică a județului Constanța
În județul Constanța, prefectul a ocupat funcția timp de patru ani, fiind numit în octombrie 2020. Partidului Social Democrat i-au fost atribuite două mandate de deputați, care vor fi preluate de Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu, și de Mirela Matichescu, fost manager al Organizației de Management al Destinației Mamaia Nord. După redistribuire, Felix Stroe, actual senator din partea PSD, ar putea să obțină un post de senator în Parlamentul României.
Activitatea lui Felix Stroe în Parlament
Felix Stroe este senator și face parte din Comisia pentru transporturi și infrastructură, având și funcția de vicepreședinte în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. De asemenea, este vicepreședinte al Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe, încă din februarie 2021. Stroe a inițiat 83 de propuneri legislative, dintre care 36 au fost promulgate, și a semnat trei moțiuni. De asemenea, a adresat prim-ministrului o interpelare, a avut 23 de întrebări și 21 de interpelări.
Uniunea Salvați România și noile numiri
Din partea Uniunii Salvați România, în Parlament ar putea ajunge Stelian Ion și George Gima în Camera Deputaților, și Remus Negoi în Senat. Stelian Ion este singurul deputat constănțean din partea USR și ocupă funcția de vicelider al Grupului parlamentar USR din februarie 2023, fiind vicepreședinte al Comisiei juridice, de disciplină și imunități. De asemenea, Ion este membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru securitatea națională și al Comisiei speciale pentru examinarea inițiativelor legislative din domeniul justiției. El a avut 66 de luări de cuvânt și a inițiat 115 propuneri legislative, dintre care 18 au fost promulgate.
George Gima, care ar putea obține un mandat alături de Stelian Ion, este președintele Filialei Municipale Constanța a USR. Economist de profesie, Gima a fost bursier al Guvernului francez în management și politică și are experiență în dezvoltare economică și managementul riscurilor, lucrând în diverse țări, inclusiv în zone post-conflict.
Remus Negoi și activitatea sa parlamentară
Remus Negoi ar putea obține un al doilea mandat de senator. În perioada 2020-2024, a fost vicepreședinte al Comisiei permanente comune pentru relația cu UNESCO și este implicat în grupurile parlamentare de prietenie cu Australia, Statele Unite Mexicane și Serbia. Este membru în mai multe comisii, inclusiv cea pentru buget, finanțe, și cultură. În activitatea sa, Negoi a avut 262 de propuneri legislative, dintre care 43 au fost promulgate, și a adresat 31 de declarații politice. De asemenea, a avut nouă întrebări și 45 de interpelări, dintre care două au fost adresate prim-ministrului.
Premiere în Parlamentul României: Posibile noi mandate din partea Partidului SOS România
Într-o situație fără precedent pentru Parlamentul României, Constanța ar putea fi reprezentată printr-un deputat și un senator din partea Partidului SOS România. La Camera Deputaților, candidatul este Laurențiu Făget, iar la Senat, Clement Sava.
Laurențiu Făget a fost candidatul din partea Alianței pentru Unirea Românilor pentru un loc de consilier local în acest an. De profesie director la Elky Guard SRL, Făget a deținut anterior funcții precum Project Manager la Midia Internațional SA și contabil senior la For Future. Între 2017 și 2021, a fost șef al Poliției Orașului Ovidiu. Acesta este licențiat în Științe Economice și deține un masterat în Administrație Publică, ambele diplome obținute la Universitatea „Ovidius“ din Constanța.
Clement Sava, asistent al Dianei Șoșoacă, ar putea obține un mandat de senator din partea SOS România, în contextul redistribuirii mandatelor. Sava a avut o activitate politică semnificativă, fiind membru în diverse formațiuni politice.
O altă surpriză ar putea veni din partea Partidului Oamenilor Tineri, care are șanse să obțină un mandat în Camera Deputaților, ce ar putea fi atribuit Mariei Cernit.
Până în prezent, doar AUR a reușit să obțină direct două mandate de deputați și unul de senator, în timp ce PSD a câștigat două mandate de deputați, iar PNL un mandat de deputat. Evoluția negocierilor între partide și redistribuirea mandatelor vor fi esențiale pentru a stabili componența viitorului Legislativ.