CNAIR a fost absolvită de sancțiunea primită în instanță în legătură cu exproprierea din cadrul proiectului ”Varianta de ocolire a municipiului Constanţa”.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 211

Sursa foto:

0:00

Contestație în instanță privind exproprierea pentru Varianta de ocolire a municipiului Constanța

Un individ expropriat pentru realizarea proiectului „Varianta de ocolire a municipiului Constanța” a intentat un proces împotriva Statului Român, prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – CNAIR. Motivul invocat a fost că exproprierea a fost efectuată fără justificare, în condițiile în care proiectul nu a fost implementat.

Instanța a cerut documentele referitoare la proiect, iar CNAIR a fost sancționată pentru nerespectarea termenului de depunere a acestora. Ulterior, în urma contestației, s-a stabilit că documentele erau deja anexate la dosar, ceea ce a condus la exonerarea CNAIR de la plata amenzii pe data de 23 septembrie.

Decizia instanței a fost formulată astfel: „Admite cererea de reexaminare. Revine asupra amenzii aplicate prin încheierea din 3 iunie 2024, pronunțată de Tribunalul Constanța, și exonerează petentul de la plata amenzii judiciare în cuantum de 400 lei. Definitivă.” Sentința a fost pronunțată pe 23 septembrie, prin intermediul grefei.

În cadrul procesului inițial, reclamantul a susținut că exproprierea a avut loc fără un temei legal, având în vedere că proiectul „Varianta de ocolire a municipiului Constanța” nu a fost dus la bun sfârșit. La termenul din 12 februarie 2024, pârâtul, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin CNAIR, a prezentat dovezi că proiectul a fost complet finalizat și că imobilul de 79 mp, subiect al litigiului, a fost expropriat corespunzător, fiind intabulat în favoarea Statului Român.

Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 14 octombrie 2024.

Informații despre Varianta de Ocolire a municipiului Constanța

Conform datelor furnizate de CNAIR, Varianta de Ocolire a municipiului Constanța se aliniază cu tronsonul A4 și se întinde de la Ovidiu până la Portul Agigea. Traficul pe întreaga lungime a variantei a fost deschis în etape, după cum urmează:

  • 29 iulie 2011 – între DN 39 și nodul rutier A2 (5,4 km);
  • 30 septembrie 2011 – între DN 3 și nodul rutier A2 (3,2 km);
  • 19 iulie 2012 – între nodul rutier Ovidiu și nodul rutier cu DN 3 (11,2 km);
  • 12 iulie 2013 – între nodul rutier Agigea și sensul giratoriu spre portul Constanța.

Lucrările au fost finalizate în anul 2019.

Distribuie acest articol