Salutul Ministerului Afacerilor Externe privind Pachetul de Extindere al Uniunii Europene
Ministerul Afacerilor Externe a salutat publicarea, pe 30 octombrie 2024, a Pachetului anual referitor la Extinderea Uniunii Europene, realizată de Comisia Europeană. Acest pachet include rapoartele de evaluare pentru cei șase parteneri din Balcanii de Vest și Turcia, alături de rapoartele de țară pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia.
În contextul prezentării acestui raport, Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanța menționată de Comisia Europeană, conform căreia, la douăzeci de ani de la cea mai amplă extindere a Uniunii, aderarea la UE continuă să fie un instrument esențial pentru promovarea stabilității, păcii și securității în Europa. De asemenea, Comisia a reafirmat că procesul de extindere trebuie să avanseze pe baza meritelor fiecărui partener, ceea ce implică o determinare fermă în implementarea reformelor necesare în toate domeniile.
Ministerul apreciază, de asemenea, accentul pus de Comisie asupra faptului că obținerea statutului de membru al UE constituie o opțiune strategică. Aceasta implică responsabilitatea partenerilor de a promova cu fermitate valorile europene, iar alinierea la politica externă și de securitate comună a Uniunii este, mai mult ca oricând, un semn clar al valorilor împărtășite și al orientării strategice în noul context geopolitic.
România consideră procesul de extindere ca fiind esențial și își asumă responsabilitatea pentru avansarea acestuia, atât din partea partenerilor, cât și a Uniunii Europene. Continuarea extinderii într-un ritm susținut, bazat pe progresele realizate de candidați în reforma necesară, rămâne o prioritate pentru țara noastră.
În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a salutat evaluarea pozitivă a Comisiei Europene referitoare la progresele semnificative înregistrate de Republica Moldova și Ucraina în ultimele 12 luni, în ciuda dificultăților întâmpinate. Ministerul împărtășește aprecierea Comisiei, care recunoaște că eforturile autorităților pro-europene de la Chișinău au condus la progrese esențiale în implementarea reformelor necesare pentru integrarea europeană.
Reformele realizate de Republica Moldova, într-un mediu regional complex și în fața provocărilor generate de interferențe externe, demonstrează angajamentul politic real al autorităților moldovenești față de integrarea europeană. Aceasta reprezintă singura opțiune strategică capabilă să asigure dezvoltarea economică și consolidarea democrației, oferind cetățenilor Republicii Moldova prosperitatea, securitatea și libertatea dorite.
În acest sens, Ministerul apreciază menționarea în raportul Comisiei a deschiderii negocierilor de aderare, care constituie o recunoaștere semnificativă a angajamentului demonstrat de Republica Moldova în aplicarea reformelor necesare integrării europene, chiar și în condiții dificile.
România Susține Integrarea Europeană a Moldovei și Ucrainei
România își reafirmă angajamentul ferm de a sprijini autoritățile proeuropene de la Chișinău în drumul lor către integrarea europeană, în contextul actual al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a salutat progresele semnificative realizate de Ucraina în parcursul său către Uniunea Europeană, reiterând sprijinul constant al României pentru aspirațiile europene ale Kievului.
În conformitate cu recomandările Comisiei Europene, România susține deschiderea cât mai rapidă a negocierilor cu Republica Moldova și Ucraina pe tema clusterului 1 – Elemente fundamentale, prevăzute pentru anul 2025. Aceste negocieri sunt așteptate după prezentarea raportului de examinare analitică a aplicării acquis-ului comunitar, proces cunoscut sub denumirea de screening. Deschiderea acestora va constitui o recunoaștere a eforturilor și colaborării exemplare depuse de cele două state în cadrul procesului tehnic în curs.
MAE a exprimat, de asemenea, aprecierea față de angajamentul Uniunii Europene de a întări parteneriatul cu Georgia, în conformitate cu aspirațiile proeuropene ale cetățenilor georgieni. În acest context, Ministerul a luat notă de evaluările Comisiei Europene referitoare la progresele realizate de partenerii din Balcanii de Vest și susține avansarea perspectivei europene a acestei regiuni.
În ceea ce privește negocierile cu Albania și Muntenegru, MAE a subliniat importanța ritmului acestor discuții, care trebuie să reflecte meritele fiecărui stat în îndeplinirea criteriilor necesare pentru aderare. De asemenea, Ministerul susține intensificarea cooperării cu Turcia, un stat candidat și partener cheie al UE, în diverse domenii de interes comun, conform concluziilor Consiliului European din aprilie 2024.
MAE a subliniat că recomandările Comisiei reprezintă un punct de reper crucial pentru discuțiile de la nivelul Consiliului UE, care vor contura pașii următori în parcursul european al partenerilor implicați pe această cale.