Comisia Europeană propune interzicerea fumatului în spații publice
Comisia Europeană intenționează să recomande interzicerea fumatului în terasele cafenelelor și restaurantelor, în stațiile de autobuz și în grădinile zoologice. Această inițiativă, conform unui document obținut de Euronews, include și restricții pentru produsele fără nicotină. Propunerea vizează extinderea interdicțiilor de fumat deja existente către zonele exterioare, acoperind și produsele inovatoare care nu conțin nicotină.
Planul urmează să fie adoptat de executivul Uniunii Europene, extinzând orientările din 2009, care au fost concepute pentru a reduce expunerea la fumul de țigară în locurile publice, la locul de muncă și în transportul public. Versiunea actuală a proiectului, care este încă supusă modificărilor, are ca scop eliminarea aerosolilor din spațiile publice, nu doar a fumului de țigară, având în vedere riscurile pentru sănătate asociate cu noile produse de tutun, cum ar fi vape-urile.
Obiectivele noilor orientări
Orientările nu au caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, dar oferă un cadru pe care statele membre pot să-l urmeze în eforturile lor de a reduce incidența cancerului legat de tutun. Comisia Europeană a raportat că în perioada 2009-2012, implementarea anterioară a condus la o scădere a expunerii la fumat.
Aceste noi recomandări vizează o varietate de produse emergente, inclusiv „produse din tutun încălzit și țigări electronice, fie că acestea conțin sau nu nicotină”. În plus, se dorește includerea „surogatelor de tutun și altor produse care emit fum sau aerosoli”, conform documentului obținut. Deși aceste produse sunt promovate ca alternative mai sigure, ele continuă să expună persoanele din jur la substanțe chimice dăunătoare prin aerosoli de mâna a doua.
Expunerea pasivă și riscurile asociate
Proiectul subliniază că dovezile privind utilizarea produselor emergente ca ajutor în renunțarea la fumat sunt inconcludente. Această acțiune răspunde preocupărilor crescânde legate de expunerea pasivă la aerosolii proveniți din țigările electronice, care pot expune persoanele din jur la niveluri semnificative de materii particulare și toxine.
Zonele propuse pentru interdicția fumatului
Un aspect esențial al propunerii este extinderea interdicțiilor de fumat în diverse spații exterioare, care au fost reglementate diferit în statele membre. Comisia Europeană a evidențiat că acoperirea regulilor antifumat variază semnificativ în funcție de tipul de medii și că protecția spațiilor exterioare este insuficientă.
Conform noilor linii directoare, zonele exterioare sau semi-exterioare, cum ar fi acoperișuri, balcoane, verande și terase asociate cu restaurante, baruri și cafenele, ar trebui să devină zone fără fumat. De asemenea, stațiile de transport public, inclusiv cele de autobuz și aeroporturile, vor fi incluse în această interdicție, la fel și zonele exterioare din cadrul locurilor de muncă, spitalelor și azilelor de bătrâni.
În plus, zonele de agrement destinate copiilor, cum ar fi locurile de joacă publice, parcurile de distracții, piscinele și grădinile zoologice, sunt, de asemenea, vizate de aceste restricții.
Întârzierea planului european de combatere a cancerului
Propunerea Comisiei Europene, care era preconizată pentru lansare în luna ianuarie, a fost amânată, stârnind îngrijorări cu privire la angajamentul Uniunii Europene față de agenda antitutun. O reformă importantă legată de Directiva UE privind impozitarea tutunului a fost, de asemenea, întârziată și va fi discutată abia în 2025. Există temeri că influența industriei tutunului ar putea fi un factor în aceste întârzieri.
Obiectivele Planului de Combatere a Cancerului
Liniile directoare revizuite fac parte din Planul Comisiei de Combatere a Cancerului, care vizează atingerea unei „generații fără tutun” până în 2040. Acest plan ambițios își propune să reducă utilizarea tutunului cu 30% până în 2025 și să diminueze proporția populației din Uniunea Europeană care fumează la doar 5%.