Comisia „Nordis”, în cadrul ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului. Care va fi componența?

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului

Pe 20 noiembrie, a avut loc o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în cadrul căreia s-au discutat două subiecte importante, printre care Proiectul de Hotărâre pentru constituirea unei comisii parlamentare comune de anchetă. Această comisie are rolul de a investiga activitățile ilegale din domeniul imobiliar, având ca punct de plecare cazul Nordis.

Adoptarea comisiei de anchetă

Parlamentul a decis, astfel, formarea Comisiei parlamentare comune de anchetă pentru investigarea mafiei imobiliare, denumită în continuare Comisia parlamentară de anchetă.

Obiectivele Comisiei

Comisia va avea următoarele obiective:

  • Identificarea modalităților ilegale de vânzare a locuințelor aflate în stadiul de proiect sau vânzarea aceleași locuințe către mai multe persoane, având ca exemplu cazul Nordis.
  • Studiul metodelor prin care dezvoltatorii imobiliari reduc ilegal Taxa pe Valoare Adăugată pentru construcțiile vândute consumatorilor.
  • Investigarea mecanismelor prin care dezvoltatorii imobiliari falimentează societățile comerciale implicate în construcții, transferând pierderile asupra cumpărătorilor de bună credință.
  • Analiza metodelor de tip suveică prin care locuințele promise sunt revândute prin intermediul unor societăți fantomă, după falimentul companiilor care au făcut promisiuni de vânzare.
  • Identificarea motivelor care au dus la inacțiunea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în combaterea fraudelor imobiliare.
  • Stabilirea soluțiilor legislative necesare pentru a preveni efectele negative identificate anterior.
  • Examinarea oricăror alte aspecte relevante pentru activitatea Comisiei și scopul acesteia.

Structura Comisiei

Comisia va fi compusă din 15 membri și va fi condusă de un birou format dintr-un președinte, doi vicepreședinți și doi secretari. Președintele va proveni din rândul PNL, vicepreședinții vor fi de la PSD și USR, iar secretarii vor fi desemnați din partea PNL și UDMR.

Susținerea parlamentară

Proiectul a beneficiat de susținerea a zeci de parlamentari, printre care se numără Bogdan Huțucă (PNL Constanța), Șiscu George (PNL Tulcea), Michael Gudu (PNL Tulcea) și Marian Crușoveanu (PNL Constanța).

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *