Birourile Permanente Reunite Respinge Propunerea de Suspendare a Președintelui Iohannis
Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au decis, sâmbătă, să respingă propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Această propunere a fost contestată pe baza faptului că nu a respectat procedurile de depunere stipulate în Regulamentul comun al celor două camere ale Parlamentului, întrucât nu a fost prezentată simultan la Birourile Permanente.
Pe 16 ianuarie, Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat că 161 de parlamentari din rândul său, împreună cu membri ai partidelor AUR și SOS, au semnat pentru suspendarea președintelui. Anamaria Gavrilă, lidera POT, a subliniat că inițiativa a fost demarată pentru a asigura păstrarea parcursului democratic al României.
„Am înregistrat inițiativa de suspendare a lui Klaus Iohannis. Este o inițiativă a POT, la care s-au alăturat și parlamentari din AUR și SOS. În total, avem 161 de semnături, în condițiile în care erau necesare minim 155 pentru a activa această procedură de suspendare. Ne dorim să demonstrăm că suntem activi și că, împreună cu AUR, încercăm să obținem o dezbatere în sesiune extraordinară pe această inițiativă”, a declarat Anamaria Gavrilă.
Condiții pentru Suspendarea Președintelui
Conform Constituției, președintele României poate fi suspendat din funcție de către Camera Deputaților și Senat, în ședință comună, dacă se constată săvârșirea unor fapte grave care contravin prevederilor constituționale. Suspendarea necesită votul majorității deputaților și senatorilor, adică 234 de voturi, după consultarea Curții Constituționale. De asemenea, președintele are dreptul de a oferi explicații Parlamentului cu privire la acuzațiile formulate împotriva sa.
Propunerea de suspendare poate fi inițiată de un grup de cel puțin o treime dintre deputați și senatori, adică 155 de parlamentari.