Conferința „Constănțenii în operele lui Cristian Teodorescu”, la Biblioteca Județeană.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Conferință la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța organizează miercuri, 9 octombrie 2024, la ora 17:00, o conferință dedicată temei „Constănțenii din operele literare ale lui Cristian Teodorescu”. Evenimentul va avea loc la Sala de evenimente de la parterul bibliotecii și va fi moderat de dr. Amelia Stănescu, managerul interimar al instituției.

Printre participanți se numără dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, șef serviciu al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”. Discuția se va concentra pe romanul „Medgidia, orașul de apoi”, publicat la Editura Cartea Românească în 2009.

Despre Cristian Teodorescu

Cristian Teodorescu, născut în 1954 la Medgidia, este un cunoscut prozator, eseist și publicist. A absolvit Facultatea de Filologie, specializarea română-engleză, la Universitatea din București. A început să scrie proză la vârsta de 14 ani, debutând în revista „Vînătorul și pescarul sportiv”. Primul său volum a fost publicat în 1983, în cadrul antologiei „Desant 83” (Cartea Românească).

În 1985, a lansat volumul de povestiri „Maestrul de lumini”, urmat în 1988 de romanul „Tainele inimei”, ambele la Editura Cartea Românească. De-a lungul carierei sale, a publicat numeroase lucrări, inclusiv „Faust repovestit băieților mei, Petre și Matei” în 1991, „Povestiri din lumea nouă” (1996), „Îngerul de la benzinărie” (2002) și romanul „București, marea speranță” (2019).

Premii și recunoaștere

Cristian Teodorescu a fost distins cu Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor în 1986, Premiul Academiei Române în 1990, Premiul pentru proză scurtă în 1997 și Premiul pentru roman al Uniunii Scriitorilor în 2010, alături de alte distincții din partea unor publicații. Operele sale au fost traduse în mai multe limbi, inclusiv olandeză, franceză, engleză, muntenegreană, poloneză și maghiară.

Romanul „Medgidia, orașul de apoi”

Despre romanul „Medgidia, orașul de apoi”, Doru Bușcu scrie: „Cristian Teodorescu din Medgidia, de profesie croitor literar, a tăiat o bucată din Dobrogea și a făcut din ea un costum impecabil, așa cum se purta pe vremea marilor scriitori. Trebuie spus că Dobrogea are stofă, iar cine nu știe nimic despre cum poți rămâne fermecat de praful, apele, oamenii și infinitele ei povești are acum o bună ocazie să afle.”

Astfel, conferința promite să ofere o perspectivă profundă asupra operelor lui Cristian Teodorescu și impactul acestora asupra literaturii contemporane, în special în contextul orașului Medgidia.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *