Eveniment dedicat identității tătare în România
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România va organiza, în perioada 12-13 decembrie 2024, evenimentul intitulat „Repere identitare dobrogene – 13 Decembrie, Sărbătoarea Etniei Tătare din România”. Această inițiativă va include o conferință, expoziții tematice despre istoria tătarilor și un spectacol cultural dedicat etniei tătare, desfășurate la Universitatea Ovidius și la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”.
Deschiderea oficială a evenimentului
Proiectul, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, va debuta pe 12 decembrie, începând cu ora 17.00, la Universitatea „Ovidius” din Constanța, în Amfiteatrul A1, Campus Clădirea B, etajul 1. Deschiderea va include o conferință și două expoziții tematice dedicate istoriei tătarilor, organizate în colaborare cu Facultatea de Istorie și Științe Politice. Printre vorbitorii invitați se numără Conf. Univ. Dr. Daniel Citirigă, decanul facultății, Dr. Ovidiu Cristea de la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Dr. Metin Omer de la Universitatea „Ovidius” și Dr. Michal Wasiucionek, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”.
Expoziții și conferință
În cadrul conferinței, participanții vor avea ocazia să vizioneze imagini din cele două expoziții tematice inedite, intitulate „Au venit americanii” și „A fost cândva în Dobrogea”. Aceste expoziții vor oferi o perspectivă asupra istoriei și culturii tătare din Dobrogea.
Spectacol cultural pe 13 decembrie
Pe 13 decembrie, activitățile vor continua la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, începând cu ora 17.00. Această a doua parte a proiectului va include un spectacol susținut de ansambluri ale Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, precum și de elevi care participă la cursurile de limbă tătară din cadrul Școlii comunitare a Uniunii.
Importanța zilei de 13 decembrie
Ziua de 13 decembrie a fost declarată oficial Sărbătoare a Etniei Tătare din România prin Legea nr. 453/2006, subliniind semnificația culturală și istorică a acestei etnii în țara noastră.