Consiliul Concurenței a dat aviz favorabil cu condiții pentru achiziția Profi de către Mega Image.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Consiliul Concurenței Autorizează Tranzacția Mega Image – Profi Rom Food cu Condiții Specifice

Consiliul Concurenței a dat undă verde, sub anumite condiții, tranzacției prin care Delhaize „The Lion” Nederland B.V. (Mega Image) preia Profi Rom Food S.R.L. Această aprobată implică o serie de angajamente din partea Mega Image, menite să elimine preocupările legate de concurență, atât în relația cu furnizorii, cât și pe piața locală a comerțului cu amănuntul de produse de consum curent, în special alimentare, prin intermediul magazinelor sale.

„Aceasta este cea mai mare tranzacție din domeniul comerțului alimentar pe care am autorizat-o și am impus măsuri fără precedent în țară, inspirate din practica europeană. Comerțul alimentar este un sector prioritar pentru noi. Am intervenit de mai multe ori în acest domeniu, atât prin aplicarea de amenzi, cât și prin monitorizarea atentă a fuziunilor și achizițiilor. Scopul nostru este de a menține un mediu concurențial robust, pentru a preveni creșterea prețurilor, care, în prezent, sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, în ciuda presiunilor inflaționiste”, a declarat președintele Consiliului Concurenței.

Angajamentele Mega Image pentru Respectarea Concurenței

În conformitate cu condițiile impuse, Mega Image se angajează să implementeze proceduri clare pentru listarea și delistarea furnizorilor, indiferent dacă aceștia oferă produse alimentare sau non-alimentare. Toți furnizorii Mega Image și Profi vor beneficia de o procedură standardizată prin care se stabilesc condițiile de acces în magazine, precum și criteriile de menținere pe listă. Vor fi stabilite termene precise pentru procesul de delistare și obligația de notificare a furnizorilor.

În plus, Mega Image va introduce o procedură specială pentru furnizorii relevanți, adică acei furnizori care contribuie cu mai mult de 20% la cifra de afaceri a rețelelor. Aceștia nu vor putea fi delistați decât în condiții clar definite, care includ aspecte legale sau situații în care produsele devin irelevante pe piață, cu o cerere semnificativ scăzută. Procedura aplicabilă tuturor furnizorilor va fi valabilă pe termen nelimitat, în timp ce cea pentru furnizorii relevanți va dura 2 ani pentru cei cu o contribuție între 20%-30% din cifra de afaceri și 3 ani pentru cei cu o contribuție mai mare de 30% din cifra de afaceri din 2023 sau 2024.

De asemenea, Mega Image se obligă să comunice furnizorilor relevanți estimările de achiziție pentru următoarele 12 luni. Ca parte a măsurilor de protecție suplimentară, odată cu finalizarea tranzacției, Mega Image va menține condițiile comerciale existente pentru furnizorii relevanți în anul 2025. Aceste măsuri vor permite furnizorilor care depind de rețea să-și adapteze strategia comercială și să exploreze noi opțiuni pentru vânzarea produselor, reducând astfel nivelul de dependență.

Cesiunea Magazinelor pentru Menținerea Concurenței

În plus, Mega Image va fi obligată să cesioneze 87 de magazine din 44 de localități unde activitățile Mega Image și Profi se suprapun. Această acțiune este destinată să asigure diversitatea alegerilor pentru consumatori și să elimine îngrijorările legate de concurență. Mega Image va facilita, de asemenea, accesul nerestricționat pentru orice parte interesată care dorește să închirieze, subînchirieze sau achiziționeze aceste spații comerciale.

Tranzacția care afectează furnizorii Mega Image

Recent, au fost primite numeroase observații cu privire la o tranzacție semnificativă, iar în urma acestora, Mega Image a fost obligată să implementeze măsuri menite să protejeze toți furnizorii. Aceste măsuri respectă prevederile Directivei europene privind practicile comerciale neloiale în cadrul lanțului de aprovizionare, așa cum este stipulat în legea 81 din 2022. Astfel, peste 600 de furnizori, majoritatea fiind de dimensiuni medii și mici, vor beneficia de proceduri speciale de protecție.

Monitorizarea angajamentelor de către Mega Image

Pentru a asigura respectarea angajamentelor asumate, Mega Image a propus numirea unui mandatar responsabil cu monitorizarea implementării acestora. Acesta va transmite Consiliului Concurenței rapoarte periodice referitoare la progresul realizat. Decizia Consiliului include condiții și obligații care, odată îndeplinite, pot elimina îngrijorările concurențiale identificate pe piață. Conform Legii concurenței, nerespectarea acestor obligații poate atrage amenzi de până la 10% din cifra de afaceri realizată în anul anterior sancționării.

Despre Profi Rom Food SRL

Profi Rom Food SRL, înființată în 1999, are sediul social în Timișoara, pe Aleea Amicitiei, Nr. 1, și se ocupă cu comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, având ca principală activitate vânzarea de produse alimentare, băuturi și tutun. Compania este deținută integral de MEP Retail Luxco SARL din Luxemburg, iar administrarea este realizată de un consiliu format din șase membri.

În 2023, Profi Rom Food SRL a raportat o cifră de afaceri de 12.925.985.296 lei, o pierdere de 213.027.662 lei și un număr de 9.944 de angajați.

Despre Mega Image SRL

Mega Image SRL a fost înființată în 1994 și are sediul în București, pe bulevardul Timișoara, Nr. 26. Aceasta se specializează în comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, predominând vânzarea de produse alimentare, băuturi și tutun. Compania este deținută de Delhaize The Lion Nederland B.V. din Țările de Jos, iar conducerea este asigurată de trei administratori.

În 2022, Mega Image a raportat un profit de aproape 140 de milioane de lei, o cifră de afaceri de peste 8,71 miliarde de lei și un număr de 10.618 angajați. În 2023, situația financiară a companiei arată o cifră de afaceri de 9.883.474.314 lei, cu un profit de 218.633.929 lei și 10.886 angajați.

Considerații finale

Conform Legii 190 din 2018, activitatea jurnalistică beneficiază de exonerări de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, cu condiția de a menține un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor personale. Informațiile prezentate sunt de interes public și au fost obținute din surse publice accesibile.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *