Consiliul Concurenței analizează angajamentele Mega Image referitoare la furnizori, în vederea preluării Profi.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Consiliul Concurenței analizează angajamentele Delhaize pentru prevenirea îngrijorărilor concurențiale

Consiliul Concurenței a lansat o dezbatere publică privind angajamentele propuse de Delhaize „The Lion” Nederland B.V. (Mega Image) în scopul eliminării îngrijorărilor legate de concurență pe piața achizițiilor de produse de la furnizori, în contextul preluării Profi Rom Food SRL. Autoritatea de concurență a identificat anumite aspecte îngrijorătoare referitoare la impactul acestei tranzacții asupra concurenței în sectorul comerțului cu amănuntul pentru produse de consum curent, în special alimentare, și pe piața achizițiilor de la furnizori.

Angajamentele propuse de Mega Image includ implementarea unor proceduri care stabilesc reguli pentru listarea și delistarea furnizorilor în cadrul rețelei Mega Image/Profi, indiferent de tipul produselor comercializate, fie ele alimentare sau non-alimentare.

Condiții specifice pentru furnizori

„Aceasta este prima dată când impunem condiții legate de listarea/delistarea în contextul unei tranzacții de asemenea amploare și al intrării în vigoare a Directivei europene privind practicile comerciale neloiale în lanțul de aprovizionare, transpusă prin legea 81. Este esențial ca toate companiile care furnizează produse celor două rețele de magazine să ne transmită observațiile referitoare la angajamentele propuse de Mega Image. Vom analiza cu atenție toate observațiile primite și vom evalua angajamentele pentru a asigura un mediu concurențial echitabil”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Mega Image și-a asumat responsabilitatea de a aplica o procedură clară pentru toți furnizorii, prin care se stabilesc condițiile de acces în magazinele celor două rețele, precum și criteriile necesare pentru a nu fi delistați. De asemenea, vor fi definite termene clare pentru delistare și va exista obligația de notificare a furnizorilor.

Proceduri pentru furnizorii relevanți

Mega Image va implementa o procedură specială pentru furnizorii relevanți, care sunt acei furnizori ce generează mai mult de 20% din cifra lor de afaceri cu cele două rețele. Aceștia nu vor fi delistați decât în condiții clar stipulate, care includ reglementări legale sau situații în care produsele devin nerelevante pe piață, în urma unei cereri scăzute.

Procedura generală pentru toți furnizorii se va aplica pe termen nelimitat, în timp ce cea dedicată furnizorilor relevanți va fi valabilă timp de doi ani de la finalizarea tranzacției, cu actualizări după primul an.

Termene pentru observații

Angajamentele formulate de Mega Image vor fi disponibile pe site-ul autorității de concurență. De asemenea, Consiliul Concurenței invită persoanele fizice sau juridice interesate să trimită observații asupra acestor angajamente până la 4 noiembrie 2024.

Despre Profi Rom Food SR

Profi Rom Food SR, înființată în 1999 și cu sediul social în Timișoara, se ocupă de comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, având o vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun. MEP Retail Luxco SARL din Luxemburg este acționar unic al companiei, care a raportat pentru anul 2023 o cifră de afaceri de 12.925.985.296 lei.

Informații despre Mega Image SRL

Mega Image SRL a fost fondată în anul 1994, având sediul în București, pe bulevardul Timișoara, nr. 26. Compania se specializează în comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu o ofertă predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun.

Acționarul unic al Mega Image SRL este Delhaize The Lion Nederland B.V., companie din Țările de Jos. În conducerea companiei se află administratorii Mircea Marius Moga, Răzvan Munteanu și Mihai Adrian Spulber.

Performanțele financiare ale Mega Image SRL

Pentru anul 2022, Mega Image SRL a raportat 10.618 angajați, un profit de aproape 140 de milioane de lei și o cifră de afaceri ce a depășit 8,71 miliarde de lei.

În ceea ce privește anul 2023, datele arată o cifră de afaceri de 9.883.474.314 lei, un profit de 218.633.929 lei și un număr de 10.886 angajați.

Reglementări privind activitatea jurnalistică

Conform Legii 190 din 2018, articolul 7, activitatea jurnalistică beneficiază de anumite exonerări de la prevederile Regulamentului GDPR, atâta timp cât există un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile prezentate sunt de interes public și au fost obținute din surse publice accesibile. Documentarea acestui articol a inclus și date de pe platforma termene.ro.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *