Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica va suferi modificări: care sunt noii membri

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Schimbări în Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica

Consiliul de Administrație al Societății Naționale Nuclearelectrica, care gestionează centrala nucleară de la Cernavodă, va suferi modificări pentru a respecta jalonul de guvernanță corporativă prevăzut în PNRR. Noii membri ai consiliului vor avea un mandat provizoriu, până la organizarea unei noi selecții.

Conform surselor, Nuclearelectrica se pregătește să își reorganizeze Consiliul de Administrație. Acești noi membri vor înlocui actualii, ale căror mandate se extind până în 2026 și 2027, dar care vor fi revocați mai devreme. Detalii despre posibilii membri sunt următoarele:

  • Petre Iulian Nicolescu: În prezent, este membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, unde deține și funcția de președinte. Este așteptat să renunțe la această poziție.
  • Ionuț Purica: Absolvent de Energetică și profesor universitar, Purica este membru al Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă și lucrează la Institutul de Prognoză Economică al Academiei Române.
  • Casian Nițulescu: Secretar de stat în Ministerul Energiei din 2022, Nițulescu este inginer de profesie și a activat anterior la Complexul Energetic Hunedoara.
  • Oleg Burlacu: Avocat și fost membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, Burlacu a obținut compensații în urma unui proces de arbitraj cu compania.
  • Laurențiu Nicolae Cazan: Detalii suplimentare despre acest membru nu sunt disponibile în prezent.

Revocarea membrilor neconformi

Revocarea persoanelor identificate de Comisia Europeană ca necorespunzătoare pentru jalonul 121 din Planul Național de Redresare și Reziliență a început. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că dintr-un număr estimat de 40 de persoane vizate, aproximativ un sfert au fost deja revocate. Aceste revocări au avut loc în urma adunărilor generale ale acționarilor la diverse companii, inclusiv Electrocentrale Craiova și Complexul Energetic Oltenia.

Burduja a subliniat că toți cei care au adăugat în contractele lor de mandat prevederile Ordonanței de Urgență care le permiteau să primească compensații de până la șase salarii vor beneficia de aceste sume. De asemenea, a menționat că urmează să fie revocați și alți membri din companii listate, fără a oferi detalii suplimentare pentru a nu influența piața de capital.

Ministerul Energiei: Revocările și Provocările în Guvernanța Corporativă

Ministrul Energiei a subliniat că în cazul în care nu se respectă cerințele, România nu va obține nimic. În eventualitatea unor neînțelegeri, se va ajunge în instanță pentru a apăra interesele statului român, având în vedere suma de 300 de milioane de euro, evaluată recent de Comisie. Această pierdere nu poate fi acceptată pentru interesele personale ale unor indivizi.

Oficialul a afirmat că România a respectat legislația în vigoare referitoare la guvernanța corporativă, conform interpretării colegilor din minister. Totuși, interpretarea Comisiei a evidențiat anumite probleme, ceea ce a determinat inițierea revocărilor și numirea administratorilor provizorii. Aceste măsuri sunt parte dintr-un proces mai amplu, iar timpul pentru realizarea acestora este limitat, dar considerat rezonabil în intervalul de 6 luni.

Ministrul a anunțat că urmează și alte revocări, însă a menționat că în cazul companiilor listate la bursă, procesul este mai complex din cauza termenelor legale necesare între convocarea Adunării Generale a Acționarilor și desfășurarea acestora, un interval de aproximativ 30 de zile.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *