Consiliul Superior al Magistraturii se întrunește pentru alegerea noii conduceri.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Reuniunea Consiliului Superior al Magistraturii pentru alegerea conducerii

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se va întruni joi pentru a alege noua conducere, care include funcțiile de președinte și vicepreședinte. În prezent, președintele CSM este judecătoarea Denisa-Angelica Stănișor, iar vicepreședintele este procurorul Emilia Ion.

Cerinte pentru candidați

Candidaturile pentru conducerea CSM trebuie să fie însoțite de un proiect managerial care să reflecte viziunea candidaților asupra gestionării competențelor Consiliului și a problemelor legate de resursele umane în sistemul judiciar, precum și asupra proiectelor în curs de desfășurare.

Structura CSM

Consiliul este compus din 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în cadrul adunărilor generale ale instanțelor și parchetelor, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept: ministrul Justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși durează șase ani, fără posibilitatea de reînvestire.

Reguli de candidatură și vot

Conform Constituției și Legii 317/2004, CSM este condus de un președinte și un vicepreședinte, care provin din secții diferite, având un mandat de un an, fără posibilitatea de reînnoire. Numai cei nouă judecători și cinci procurori aleși au dreptul de a candida. Membrii de drept ai CSM și reprezentanții societății civile nu pot ocupa funcțiile de președinte și vicepreședinte. Alegerea conducerii se face prin votul membrilor plenului, iar dacă președintele este judecător, vicepreședintele va fi procuror și invers.

Componența actuală a CSM

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii include judecătorii Daniel Grădinaru, Denisa-Angelica Stănișor, Gheorghe-Liviu Odagiu, Elena Raluca Costache, Ramona Grațiela Milu, Mihaela-Laura Radu, Narcis Erculescu, Claudiu-Marian Drăgușin și Vasile-Alin Ene. De asemenea, procurorii Daniel Horodniceanu, Emilia Ion, Bogdan Silviu Staicu, Claudiu Constantin Sandu și Marioara Cătălina Sîntion fac parte din CSM. Fănel Mihalcea și Ioan Sas au fost aleși de Senat ca membri din partea societății civile.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *