Constantin Novac, redactor-șef de lungă durată al revistei „Tomis”

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 117

Sursa foto:

0:00

Constantin Novac: O Viață Dedicață Culturii

Constantin Novac, o figură marcantă a literaturii române, s-a născut pe 15 august 1937 în Constanța. Aici a parcurs etapele educaționale, începând cu școala elementară (1944 – 1948), continuând cu gimnaziul (1948 – 1951) și terminând cu Liceul „Mircea cel Bătrân” (1951 – 1955).

Își continuă studiile la malul mării, absolvind Școala Tehnică de Marină, iar apoi se înscrie la Facultatea de Filologie a Universității din București, pe care o finalizează în 1962.

După cei cinci ani în Capitală, Constantin Novac revine la Constanța, unde devine asistent universitar la Institutul Pedagogic. După patru ani, în 1966, se alătură echipei revistei „Tomis”, o alegere care va marca profund cariera sa.

Cariera Profesională

Activitatea sa la „Tomis” a început ca redactor între 1966 și 1971, iar ulterior a devenit redactor-șef în perioada 1971-1972. După o pauză între 1972 și 1975, când a lucrat ca redactor de publicitate la ONT Litoral, s-a întors la „Tomis” în 1975, continuând să contribuie la publicație până în 2016, anul în care a trecut în neființă.

Debutul său publicistic a avut loc în 1963 la revista „Tribuna”. Pe parcursul carierei, a colaborat cu diverse publicații, inclusiv „Vatra”, „România Literară”, „Contemporanul” și multe altele.

Contribuții în Domeniul Cinematografiei

Pe lângă activitatea literară, Constantin Novac a avut o pasiune pentru film, scriind scenariile pentru filme precum „La porțile țării”, „Furtună în Pacific” și „Puterea calorică a lemnului de palisandru”.

Publicații și Distincții

În 1970, a debutat editorial cu volumul de nuvele „Cheltuieli de reprezentare”. A urmat o serie de lucrări apreciate, precum „Adio, Robert”, „Separația bunurilor”, „Cocorul de pază”, „Fericit cel care, ca Ulise”, „Vară nebună cu bărci albastre”, „Oameni, furtuni, vapoare”, „Plutind avan pe marea cea adâncă”, „Punctul mort” și „Povestiri arogante. Întâmplări pe Siutghiol”.

Constantin Novac s-a afiliat Uniunii Scriitorilor în 1977 și a ocupat funcția de secretar executiv al filialei Dobrogea din 1995. A fost distins cu premiul pentru roman din partea filialei și a revistei „Tomis” în 1996.

Moartea și Recunoașterea Post-Mortem

Constantin Novac a încetat din viață pe 30 septembrie 2016, la vârsta de 79 de ani, în Constanța. În toamna anului următor, a fost onorat post-mortem cu distincția Meritul Dobrogean, în semn de apreciere pentru contribuțiile sale la promovarea regiunii Dobrogea atât pe plan național, cât și internațional.

Distribuie acest articol