Schimbări în Achiziția de Gaze Naturale de la 1 Ianuarie 2025
Președintele Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER), Laurențiu Urluescu, a anunțat că, începând cu 1 ianuarie 2025, furnizorii nu vor mai putea achiziționa gaze naturale la prețul reglementat de 120 lei/MWh. Aceștia vor fi nevoiți să obțină gaze fie din depozite, fie de pe piața liberă, ceea ce ar putea conduce la o creștere a prețului pentru consumatori.
Urluescu a explicat că, odată cu terminarea reglementării prețului de 120 lei/MWh, furnizorii vor factura consumatorii la prețul pieței, ceea ce ar putea genera o majorare a tarifului de la 0,28 lei/kWh la 0,31 lei/kWh. Această modificare ar putea duce la o creștere medie a facturilor cu aproximativ 10%, începând cu 1 ianuarie 2025.
Obligațiile Producătorilor de Gaze Naturale
Conform legislației actuale, în perioada 1 aprilie 2024 – 31 decembrie 2024, producătorii de gaze naturale au obligația de a livra, la prețul de 120 lei/MWh, cantitățile necesare furnizorilor pentru clienții casnici. Aceste livrări vor asigura necesarul de consum din producția internă și din stocurile de gaze naturale pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.
Proiect de Lege în Camera Deputaților
Urluescu a menționat că în Camera Deputaților se află un proiect de lege care propune prelungirea termenului de livrare a gazelor la prețul de 120 lei/MWh până la 31 martie 2025. Această modificare așteaptă avizul necesar de trei luni.
Perspective pentru Prețul Energiei Electrice
În ceea ce privește energia electrică, Urluescu a subliniat că prețul de 0,68 lei/kWh, care va intra în vigoare după 1 aprilie 2025, este nesustenabil, fiind sub prețul pieței. De asemenea, a menționat că prețul plafonat de 1,3 lei/kWh nu va afecta clienții non-casnici, care au deja oferte sub acest preț. Pe de altă parte, se așteaptă ca factura pentru consumatorii casnici să crească, fără a influența prețul bunurilor consumate de aceștia.