Creșterea debitelor Dunării la intrarea în țară!

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 144

Sursa foto:

0:00

Creșterea debitului Dunării la Baziaș

Debitul Dunării la intrarea în țară, în secțiunea Baziaș, a înregistrat o creștere, atingând astăzi 5700 mc/s, ceea ce depășește media multianuală a lunii septembrie, stabilită la 3800 mc/s. Aceste informații sunt bazate pe prognoza emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, sub autoritatea Apelor Române.

Este important de menționat că, la sfârșitul săptămânii trecute, pe 13 septembrie, debitul era sub media multianuală, având o valoare de 2200 mc/s. Comparativ, în anul 2006, debitul Dunării la intrarea în țară era de 15800 mc/s, conform datelor furnizate astăzi de către Apele Române.

Informații de la Administrațiile Bazinale de Apă

Hidrologii din cadrul celor șapte Administrații Bazinale de Apă – Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeș-Vedea, Apele Române Buzău-Ialomița, Apele Române Prut-Bârlad și Apele Române Dobrogea-Litoral – transmit constant informații despre nivelurile Dunării, pentru a facilita elaborarea și actualizarea prognozelor hidrologice de către INHGA.

Debitul Dunării la Budapesta

Debitul Dunării la Budapesta se situează astăzi aproape de 8000 mc/s, înregistrând o scădere față de valorile maxime prognozate. Se estimează că Dunărea va atinge o valoare maximă de aproximativ 8300 mc/s pe 21 septembrie 2024, cu 400 mc/s mai puțin decât prognozele inițiale, care preconizau valori de 8700 mc/s.

Estimări și măsuri de intervenție

Se preconizează că viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie. Echipele de intervenție au pregătit deja mii de saci cu nisip, din care o parte au fost transportați aproape de sectorul românesc al Dunării, alături de alte utilaje necesare intervenției. În zilele următoare, se planifică montarea mirelelor hidrometrice în zonele afectate de ape mari.

În plus, au fost inițiate informații către deținătorii de lucrări hidrotehnice, inclusiv către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Apele Române a solicitat ANIF să verifice punctele critice legate de subtraversările conductelor prin diguri, precum și starea de funcționare a stațiilor de pompare.

Distribuie acest articol