Creșterea indemnizației pentru persoanele cu handicap: Descoperă noul cuantum.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 200

Sursa foto:

0:00

Indemnizația de handicap în România

Indemnizația de handicap reprezintă o formă de sprijin social destinată persoanelor cu dizabilități în România, având scopul de a oferi asistență financiară pentru a acoperi nevoile specifice asociate cu dizabilitatea.

Majorarea indemnizației de handicap în 2024

În anul 2024, s-a înregistrat o creștere a cuantumului indemnizației de handicap, determinată de modificarea procentului stabilit prin lege, precum și de majorarea indicatorului social de referință (ISR). Conform O.U.G. nr. 50/2024, Guvernul a aprobat o majorare de 10 puncte procentuale a ISR pentru indemnizațiile lunare destinate adulților cu handicap grav. Astfel, începând cu luna iunie 2024, coeficientul indemnizației pentru această categorie a crescut de la 70% la 80% din ISR.

În practică, acest lucru se traduce printr-o indemnizație lunară de 528 lei pentru adulții cu handicap grav. În cazul persoanelor încadrate în gradul de handicap accentuat, indemnizația va fi de 350 lei, iar adulții cu handicap mediu nu beneficiază de indemnizație.

Pe lângă indemnizația de handicap, persoanele cu dizabilități pot solicita și bugetul personal complementar, a cărui valoare se stabilește în funcție de gradul de handicap. Astfel, bugetul personal complementar este:

  • 30% din ISR pentru adulții cu handicap grav;
  • 22% din ISR pentru adulții cu handicap accentuat;
  • 12% din ISR pentru adulții cu handicap mediu.

Prin urmare, adulții cu handicap grav vor primi un buget personal complementar de 199 lei, în timp ce cei cu handicap accentuat vor beneficia de 146 lei, iar adulții cu handicap mediu vor avea un buget de 80 lei.

Calculul indemnizației de handicap

Indemnizația de handicap este destinată persoanelor cu dizabilități, fiind reglementată de legislația românească. Aceasta se acordă adulților cu handicap grav sau accentuat, fără a ține cont de veniturile acestora. Beneficiarii pot include atât cetățeni români, cât și cetățeni străini sau apatrizi care locuiesc în România și care dețin un certificat de handicap emis de autoritățile competente.

Articolul 58, alineatul (6) din Legea nr. 448/2006 stabilește excepțiile de la regulile de acordare a indemnizației de handicap pentru persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat. Astfel, persoanele care locuiesc în centre rezidențiale publice, cu excepția centrelor de tip respiro, nu pot beneficia de această indemnizație.

Indemnizații pentru Adulții cu Handicap în România

Conform articolului 58, alineatul (4) din Legea nr. 448/2006, care reglementează protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, adulții cu handicap pot beneficia de o indemnizație lunară sub anumite condiții. Această indemnizație este acordată în funcție de gravitatea handicapului, astfel:

  • 80% din indicatorul social de referință pentru adulții cu handicap grav;
  • 53% din indicatorul social de referință pentru adulții cu handicap accentuat.

Indicatorul Social de Referință

Indicatorul social de referință (ISR) este o sumă exprimată în lei, utilizată ca bază pentru calcularea beneficiilor de asistență socială, care sunt finanțate din bugetul de stat. Această sumă se ajustează anual, în funcție de rata inflației. În 2023, rata inflației a fost de 10,4%, ceea ce a condus la majorarea valorii ISR de la 598 de lei la 660 de lei începând cu luna martie.

Prin urmare, persoanele care se încadrează în gradul de handicap grav sau accentuat vor primi indemnizații calculate pe baza acestor procente aplicate noului ISR.

Distribuie acest articol