Deducerea personală a veniturilor din salarii
Conform Codului Fiscal, persoanele fizice beneficiază de o deducere personală aplicabilă veniturilor nete lunare din salarii. Această deducere este acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile, fiind specifică veniturilor obținute la locul de muncă principal.
Cine poate fi considerat persoană în întreținere
Definiția unei persoane în întreținere include soțul sau soția, copiii, precum și alți membri ai familiei, cum ar fi rudele contribuabilului sau ale soțului/soției, până la gradul al doilea inclusiv. Este important ca veniturile totale ale acestor persoane, fie ele impozabile sau neimpozabile, să nu depășească 20% din salariul de bază minim brut pe țară, care este garantat în plată.
Modificările aduse de creșterea salariului minim
Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut va crește de la 3.700 de lei la 4.050 de lei. Această creștere va influența, de asemenea, nivelul deducerii personale care va fi aplicată.
Condiții pentru acordarea deducerii personale
Deducerea personală de bază este disponibilă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei, peste salariul de bază minim brut pe țară, stabilit prin hotărârea Guvernului în vigoare în luna respectivă.
Structura deducerii personale în funcție de numărul de persoane în întreținere
De la 1 ianuarie 2025, deducerea personală va varia în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținerea salariatului, după cum urmează:
- (i) pentru contribuabilii fără persoane în întreținere – 810 lei;
- (ii) pentru contribuabilii cu o persoană în întreținere – 1.013 lei;
- (iii) pentru contribuabilii cu două persoane în întreținere – 1.215 lei;
- (iv) pentru contribuabilii cu trei persoane în întreținere – 1.418 lei;
- (v) pentru contribuabilii cu patru sau mai multe persoane în întreținere – 1.823 lei.