Decizie judecătorească: Familia Datcu din Agigea păstrează porțiunea de plajă contestată de ABADL.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Litigiu privind o porțiune de plajă în Agigea

Acum patru ani, Statul Român, prin Administrația Națională Apele Române (ANAR) și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), a inițiat o acțiune în instanță pentru revendicarea unei porțiuni de plajă situate în localitatea Agigea, actualmente deținută de familia Datcu, compusă din Matei și Liliana Camelia.

Până în prezent, două instanțe au respins această acțiune, atât în primă instanță, cât și în apel, însă mai există o opțiune de atac: recursul.

ABADL solicită restituirea unei porțiuni de plajă de 2.800 de metri pătrați, care face parte din patrimoniul public al Statului Român, împreună cu modificarea cărții funciare pentru a radia mențiunile privind dreptul de proprietate al familiei Datcu asupra terenului disputat. De asemenea, reclamanta a cerut anularea Contractului de vânzare-cumpărare nr. 1576/18.06.2004.

În susținerea cererii, ABADL a invocat prevederile Constituției României, care stabilesc dreptul de proprietate și administrare asupra plajelor de pe litoralul românesc, declarând faleza și plaja drept domeniu public. În baza acestui drept de administrare, statul are responsabilitatea de a proteja patrimoniul public, inclusiv prin acțiuni legale pentru recuperarea bunurilor intrate nelegal în posesia terților.

Reclamanta a subliniat că porțiunea de plajă disputată este în prezent deținută de familia Datcu, care a obținut intabularea acesteia. Totodată, s-au invocat dispoziții constituționale referitoare la inalienabilitatea bunurilor ce constituie obiectul dreptului de proprietate publică, subliniind imposibilitatea dobândirii acestora de către terți prin alte modalități legale.

Astfel, actele juridice încheiate în contradicție cu principiul inalienabilității dreptului de proprietate publică sunt considerate nule, afectând toate demersurile legale prin care familia Datcu a inclus în patrimoniul propriu bunuri ce sunt, prin lege, în domeniul public de interes național.

Familia Datcu a susținut că a obținut această porțiune de plajă în urma unei licitații publice organizate de Primăria Agigea în 2004.

Ulterior, în baza Hotărârii Consiliului Local Agigea nr. 25/17.01.2014, precum și a documentelor emise de Primăria Agigea, s-a realizat o înscriere provizorie în Cartea funciară pentru o suprafață de 1.354 mp. Procesul a relevat că nu a fost emisă o Hotărâre de Guvern privind includerea acestei suprafețe în domeniul public, așa cum a fost inventariată de Comuna Agigea.

Analizând schițele cadastrale, s-a observat că documentația cadastrală întocmită în 2009 nu se aliniază cu schița originală din 2004, mai ales în ceea ce privește linia sud-vestică a proprietății. Comparând aceste schițe cu cele utilizate pentru cadastrul realizat de Comuna Agigea, a rezultat că suprafața de plajă a fost „translatată“, iar terenul intabulat de Comuna Agigea a fost afectat de aceste discrepanțe.

Controverse legate de proprietatea plajei

Recent, s-a constatat că proiectul de amenajare a aleii în golful localității afectează o parte din terenul deținut de Datcu. Comparând schița anexată contractului de vânzare-cumpărare din 2004 cu cea din dosarul cadastral care a stat la baza intabulării din 2010, se observă o modificare a poziționării proprietății, aceasta fiind translatată cu aproximativ 6,5 metri spre plajă.

Pentru a evita orice incertitudine, în 2013 a fost semnat un contract pentru întreaga suprafață de plajă intabulată, numită „sportivă”, având o extensiune de 1.617 mp, care include și zona afectată de translatarea menționată.

În acest context, pârâții au afirmat că nu ocupă ilegal nicio porțiune din domeniul public al statului. În legătură cu acțiunea în revendicare inițiată de ABADL, pârâții au subliniat că aceasta vizează o suprafață de 2.800 mp, pe care o consideră plajă și parte a domeniului public. Totuși, reclamanta nu a adus dovezi sau măsurători care să susțină pretențiile sale, iar o bună parte din terenul revendicat nu corespunde caracteristicilor unei plaje.

Decizii judecătorești contradictorii

Fără a intra în detalii suplimentare, Tribunalul Constanța a respins acțiunea ABADL ca fiind nefondată, având în vedere că terenul disputat a fost achiziționat printr-o licitație organizată legal.

Pe 18 iunie, ABADL, care a pierdut în instanță, a contestat sentința civilă la Curtea de Apel. După o serie de termene, instanța a analizat motivele de apel și, săptămâna trecută, a respins apelul ca nefondat.

Totuși, această decizie nu este definitivă, deoarece Apele Române au la dispoziție un termen de zece zile pentru a formula recurs împotriva hotărârii.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *