Decizie surprinzătoare în cazul USR pentru protejarea Pădurii Comorova: CL Mangalia este obligat să supună proiectul în următoarea ședință de consiliu.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Răsturnare de situație în procesul Pădurii Comorova

Un nou capitol s-a deschis în procesul pe contencios administrativ legat de Pădurea Comorova, inițiat de Uniunea Salvați România (USR) împotriva Administrației Locale din Mangalia. USR Mangalia a demarat un demers pentru a proteja această pădure, susținând că există interese imobiliare care vizează achiziționarea unor suprafețe pentru construcția de blocuri.

Reclamantii cer introducerea pe ordinea de zi a Consiliului Local Mangalia a unui proiect intitulat „Salvarea Pădurii Comorova”. În prealabil, au fost strânse semnături pentru a transforma pădurea din proprietatea privată a municipiului în proprietate publică, urmând ca ulterior să fie inclusă în domeniul silvic. Totuși, municipalitatea a refuzat să insereze acest proiect în convocator, ceea ce a determinat declanșarea acțiunii în instanță.

Decizia Tribunalului Constanța

În data de 30 iulie 2024, Tribunalul Constanța a respins acțiunea USR, stabilind că argumentele prezentate sunt neîntemeiate. Judecătorii au considerat că scopul și conținutul cererii nu au validitate, motiv pentru care aceasta a fost respinsă. În urma acestei decizii, reclamanții au formulat recurs, iar cazul a ajuns la Curtea de Apel.

Sentința Curții de Apel

Pe 20 februarie, instanța superioară a pronunțat verdictul final, schimbând complet decizia Tribunalului. Curtea de Apel a admis recursul, a casat parțial sentința anterioară și, rejudecând, a aprobat cererea reclamantilor. Aceasta obligă pârâții să efectueze toate demersurile necesare pentru emiterea rapoartelor și avizelor necesare dezbaterii în cadrul Consiliului Local a proiectului de hotărâre referitor la trecerea Pădurii Comorova din domeniul privat în domeniul public al Municipiului Mangalia.

De asemenea, instanța a dispus ca proiectul să fie inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, împreună cu rapoartele și avizele aferente, în termen de 30 de zile de la pronunțarea hotărârii. Dispoziția privind respingerea excepției prescripției a fost menținută ca fiind neîntemeiată. Această hotărâre este definitivă, ceea ce înseamnă că în maxim o lună, proiectul USR va fi supus votului în Consiliul Local Mangalia.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *