Răsturnare de situație în procesul Pădurii Comorova
Un nou capitol s-a deschis în procesul pe contencios administrativ legat de Pădurea Comorova, inițiat de Uniunea Salvați România (USR) împotriva Administrației Locale din Mangalia. USR Mangalia a demarat un demers pentru a proteja această pădure, susținând că există interese imobiliare care vizează achiziționarea unor suprafețe pentru construcția de blocuri.
Reclamantii cer introducerea pe ordinea de zi a Consiliului Local Mangalia a unui proiect intitulat „Salvarea Pădurii Comorova”. În prealabil, au fost strânse semnături pentru a transforma pădurea din proprietatea privată a municipiului în proprietate publică, urmând ca ulterior să fie inclusă în domeniul silvic. Totuși, municipalitatea a refuzat să insereze acest proiect în convocator, ceea ce a determinat declanșarea acțiunii în instanță.
Decizia Tribunalului Constanța
În data de 30 iulie 2024, Tribunalul Constanța a respins acțiunea USR, stabilind că argumentele prezentate sunt neîntemeiate. Judecătorii au considerat că scopul și conținutul cererii nu au validitate, motiv pentru care aceasta a fost respinsă. În urma acestei decizii, reclamanții au formulat recurs, iar cazul a ajuns la Curtea de Apel.
Sentința Curții de Apel
Pe 20 februarie, instanța superioară a pronunțat verdictul final, schimbând complet decizia Tribunalului. Curtea de Apel a admis recursul, a casat parțial sentința anterioară și, rejudecând, a aprobat cererea reclamantilor. Aceasta obligă pârâții să efectueze toate demersurile necesare pentru emiterea rapoartelor și avizelor necesare dezbaterii în cadrul Consiliului Local a proiectului de hotărâre referitor la trecerea Pădurii Comorova din domeniul privat în domeniul public al Municipiului Mangalia.
De asemenea, instanța a dispus ca proiectul să fie inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, împreună cu rapoartele și avizele aferente, în termen de 30 de zile de la pronunțarea hotărârii. Dispoziția privind respingerea excepției prescripției a fost menținută ca fiind neîntemeiată. Această hotărâre este definitivă, ceea ce înseamnă că în maxim o lună, proiectul USR va fi supus votului în Consiliul Local Mangalia.