Declarații de la DNA privind corupția din Portul Agigea în legătură cu importurile ilegale: 10.000 de dolari pentru un container.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 118

Sursa foto:

0:00

Acțiune Penală Împotriva Lucrătorilor Vamali din Constanța

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au inițiat acțiuni penale și au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore, începând cu data de 13 septembrie 2024, împotriva mai multor inculpați. Aceștia includ pe Oprea Marius, un lucrător vamal activ la Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud, acuzat de luare de mită în formă continuată, și Petcu Dorel – Emanuel, un fost lucrător vamal, actualmente suspendat și angajat al unei societăți care oferă servicii portuare, acuzat de complicitate la luare de mită și de distrugerea probelor. De asemenea, C.M., un comisionar vamal, este acuzat de complicitate la luare de mită.

Detalii ale Infracțiunilor

Conform informațiilor din ordonanța procurorilor, cercetările vizează modul în care lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud încasează mită de la importatorii de mărfuri prin intermediul comisionarilor vamali. Aceștia ar fi acceptat sume de bani pentru a nu-și îndeplini corect atribuțiile de serviciu, în special în ceea ce privește controlul fizic al containerelor și pentru a facilita acordarea liberului de vamă pentru containere ce conțin mărfuri neconforme sau contrafăcute.

Modalitatea de Acțiune

Importatorii, pentru a evita problemele legate de mărfurile contrafăcute sau nedeclarate, obișnuiesc să ofere mită cuprinsă între 500 și 700 de dolari pentru fiecare container. Această sumă poate crește în funcție de numărul de colete confiscate, iar în unele cazuri, mita poate ajunge până la 10.000 de dolari pentru mărfurile interzise la import în Uniunea Europeană.

Implicarea Inculpaților

În perioada 20 mai 2024 – 27 august 2024, Oprea Marius, în calitate de lucrător vamal, ar fi solicitat și primit mită de la persoane juridice și importatori, legat de îndeplinirea sau urgentarea formalităților vamale. Acesta ar fi contribuit astfel la taxarea ilegală a containerelor cu mărfuri procesate în punctul vamal, facilitând introducerea în țară a mărfurilor contrafăcute și a celor interzise la import.

Oprea Marius ar fi avut, de asemenea, rolul de a colecta sumele de mită de la reprezentanții persoanelor juridice și importatorilor. După această colectare, Petcu Dorel – Emanuel ar fi preluat banii din incinta Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud, având ca scop transportarea lor în locuri sigure.

Infracțiuni de Corupție în Vama Constanța

Pe 12 septembrie 2024, C.M. a fost acuzat că a remis lucrătorului vamal Oprea Marius, în incinta Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud din Portul Constanța, sumele de 5.000 de dolari și 8.100 lei, solicitate de la reprezentanții unor persoane juridice, importatori, pentru a facilita operațiunile de vămuire a unor mărfuri containerizate. Această acțiune a fost surprinsă în flagrant de procurorii anticorupție, care l-au prins pe Oprea Marius primind aceste sume de bani.

Imediat după constatarea infracțiunii, Petcu Dorel – Emanuel a fost observat cum a luat un înscris de pe biroul său, un document de mici dimensiuni, care făcea referire la sumele primite ca mită. Acesta a distrus documentul prin înghițire, încercând să împiedice aflarea adevărului în cadrul anchetei penale.

În aceeași zi, în urma obținerii autorizațiilor legale, au fost efectuate percheziții în 47 de locații din județul Constanța, inclusiv la sediul unei instituții publice și la domiciliile unor persoane fizice. În timpul perchezițiilor, procurorii au descoperit în autoturismul lui Petcu Dorel – Emanuel suma de 12.300 de dolari și aproximativ 1.000 de euro.

Investigațiile continuă și în cazul altor persoane implicate. Inculpaților le-au fost aduse la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile conform legislației în vigoare. Pe 13 septembrie 2024, cei trei acuzați urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Antecedentele lui Petcu Dorel Emanuel

Este important de menționat că Petcu Dorel – Emanuel a fost anterior trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru două infracțiuni de fals intelectual, în legătură cu atribuțiile de serviciu. Dosarul este în prezent pe rolul Tribunalului București, în faza de judecată în primă instanță.

În perioada 12 ianuarie – 17 februarie 2021, inculpatul Cojocaru Daniel, în calitate de inspector vamal la Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, ar fi pretins suma totală de 17.000 USD de la doi oameni de afaceri, primind direct sau prin intermediari suma de 38.000 lei. Acesta ar fi facilitat deblocarea din vamă a două containere cu măști de protecție neconforme, importate din China, prin falsificarea unor declarații vamale.

Controlul Fizic al Mărfurilor și Măsuri Asigurătorii

Recent, procurorii DNA au informat că, în cadrul unei investigații, a fost realizat controlul fizic al mărfurilor implicate, deși acesta a fost efectuat, de fapt, de inspectorul vamal Cojocaru Daniel. În urma acestui control, au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Etapele Procesului Penal

Este important de menționat că inițierea acțiunii penale reprezintă o etapă în cadrul procesului penal, așa cum este reglementată de Codul de procedură penală. Această etapă are rolul de a crea un cadru procesual adecvat pentru administrarea probatoriului, fără a afecta, sub nicio formă, principiul prezumției de nevinovăție.

Conformitatea cu Normele de Comunicare

Informațiile prezentate sunt conforme cu articolul 28 alineatul 4 din Ghidul de bune practici referitor la relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Distribuie acest articol