DGEP: Informații esențiale despre transcrierea certificatelor de stare civilă emise de autoritățile externe

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Obligația de Transcriere a Certificatelor de Stare Civilă pentru Cetățenii Români

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța informează cetățenii români cu privire la obligația de a solicita transcrierea certificatelor emise de autoritățile străine. Aceasta trebuie realizată în termen de 6 luni la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau la primăria unității administrativ-teritoriale în care domiciliază.

Importanța Transcrierii Actelor de Stare Civilă

Actele de stare civilă emise de autoritățile străine au putere doveditoare în România doar dacă sunt transcrise în registrele de stare civilă române. Transcrierea acestor documente se efectuează cu aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului, avizată de serviciul public comunitar județean de evidență a persoanei.

Procedura pentru Cetățenii Fără Domiciliu în România

În cazul cetățenilor români care nu au avut niciodată domiciliul în România, transcrierea certificatelor sau extraselor de stare civilă, inclusiv cele multilingve, se realizează cu aprobarea primarului sectorului 1 al municipiului București, avizată de șeful Direcției Publice de Evidență a Persoanelor și Stare Civilă a acelui sector.

Cetățenii Care Au Redobândit Cetățenia Română

Cetățenii care au redobândit sau cărora li s-a acordat cetățenia română, conform articolelor 10 și 11 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991, și care nu au avut niciodată domiciliul în România, pot solicita transcrierea actelor de stare civilă cu aprobarea primarilor municipiilor reședință de județ și avizul șefilor serviciilor publice comunitare județene de evidență a persoanelor.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *