Directorul de la Evidența Persoanelor, trimis în judecată de DNA

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Trimitere în judecată a mai multor inculpați pentru abuz în serviciu și șantaj

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au decis trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor inculpați, printre care se numără Curecheriu Ioan, director executiv al Direcției Județene Comunitare de Evidența Persoanelor Brașov, și Argyelan Camelia, consilier superior achiziții publice în cadrul aceleași instituții. Aceștia sunt acuzați de săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și a infracțiunii de șantaj, respectiv, fals material în înscrisuri oficiale.

De asemenea, persoana juridică SC WOLKENDORF RESIDENCE SRL și administratorul acesteia, M. D. C., sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu, având fiecare două infracțiuni de acest tip. Potrivit rechizitoriului, între 2019 și 2020, inculpații Curecheriu și Argyelan, în virtutea unor înțelegeri frauduloase cu asociatul SC WOLKENDORF RESIDENCE SRL, ar fi acționat contrar atribuțiilor de serviciu. Aceștia ar fi atribuit societății respective, ilegal, două contracte de lucrări de reparații, urmate de acte adiționale prin care valoarea lucrărilor a fost majorată, ceea ce a condus la plăți totale de 176.942,81 lei, deși lucrările fie nu erau necesare, fie nu au fost executate conform standardelor sau deloc.

Mai exact, cele două contracte ar fi fost atribuite direct, fără publicare pe SEAP, fără referate de necesitate sau note justificative. Singurele documente premergătoare încheierii contractelor erau un deviz și o ofertă elaborate de SC WOLKENDORF RESIDENCE SRL, care au avut astfel control asupra valorii și obiectului lucrărilor. De asemenea, contractele și actele adiționale ar fi fost întocmite în mod nelegal după finalizarea lucrărilor, fără a se respecta procedurile legale necesare recepției acestora.

În încercarea de a da o aparență de legalitate procesului de atribuire, Curecheriu Ioan ar fi exercitat presiuni asupra consilierului juridic al instituției, amenințând-o cu pierderea locului de muncă pentru a o determina să semneze cele două acte antedatate. Această solicitare a fost refuzată, iar consilierul juridic a demisionat ca urmare a presiunilor.

În perioada mai 2023 – februarie 2024, în contextul desfășurării activităților procedurale de către organele de urmărire penală la sediul Direcției Județene Comunitare de Evidența Persoanelor Brașov, Argyelan Camelia ar fi efectuat modificări.

Sechestrul asigurător instituit în cazul unui prejudiciu de aproape 177.000 lei

În cadrul unei anchete penale, s-a descoperit că în Registrul intern al Compartimentului Achiziții au fost incluse informații false referitoare la derularea celui de-al doilea contract, având scopul de a crea iluzia că achiziția a fost realizată conform legii și că au fost respectate toate etapele legale. În acest context, pentru recuperarea prejudiciului de 176.942,81 lei, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor și poprirea conturilor bancare ale tuturor inculpaților implicați.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Brașov, împreună cu propunerea de menținere a măsurilor asigurătorii aplicate. Este important de menționat că această etapă a procesului penal marchează, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei și transmiterea rechizitoriului instanței pentru judecare, fără a afecta principiul prezumției de nevinovăție.

Acest comunicat a fost redactat conform prevederilor art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *