Controversă juridică în cazul fostului prefect Adrian Nicolaescu
Deși a fost achitat de instanța de fond pe motiv că acuzațiile formulate împotriva sa nu au fost dovedite cu vinovăția necesară, fostul prefect Adrian Nicolaescu rămâne în centrul atenției justiției. Procurorii DNA au contestat sentința Tribunalului, iar cazul său va fi revizuit de un complet format din doi judecători, care va decide verdictul final.
Audierea martorilor
Apelul procurorilor este în curs de judecare la Curtea de Apel, iar în cadrul ultimei ședințe, instanța a aprobat audierea mai multor persoane care au fost subordonate fostului prefect în perioada în care au avut loc faptele. Conform deciziei luate pe 14 noiembrie, foștii subprefecți Aura Bozdoacă, Mustafa Levent Accoium, Ersun Anefi, precum și Ștefania Mitițescu, șefa Serviciului Juridic din acea perioadă, vor fi citați pentru a depune mărturie. Aceștia sunt așteptați la următoarea audiere, programată pentru 28 noiembrie.
Acuzațiile formulate
Pe 1 iulie 2020, procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a lui Adrian Nicolaescu, acuzându-l de abuz în serviciu. Conform acestora, fostul prefect ar fi blocat eliberarea unor titluri de proprietate pentru o persoană care, anterior, obținuse recunoașterea judecătorească a drepturilor sale asupra unei suprafețe de 19 hectare situate în municipiul Constanța, pe malul Lacului Siutghiol. Totuși, s-a susținut că situația reală era diferită, fiind vorba despre o confuzie creată de un expert.
Conflictul a fost generat de un teren evaluat la 6.460.000 de euro, deținut de Zoea Rădulescu, care moștenise o parcelă de teren în zona Mihail Kogălniceanu. Se pare că expertul responsabil a confundat acest teren cu o altă suprafață similară din Constanța, ceea ce a dus la un scandal de proporții.
Istoricul terenului disputat
În 17 mai 2002, afaceristul constănțean Gheorghe Alexa a achiziționat mai multe parcele de teren în intravilanul municipiului Constanța, obținând astfel dreptul de proprietate asupra a aproximativ 19 hectare. În paralel, Zoea Rădulescu a solicitat restituirea dreptului de proprietate funciară, moștenind un teren extravilan de 19 hectare de la defunctul Puiu Aristide, deși fără documente doveditoare. Puiu Aristide a solicitat anterior Comisiei Locale reconstituirea dreptului de proprietate, susținându-și cererea prin mărturiile a doi martori.
În octombrie 1999, Comisia Județeană de Stabilire a Dreptului de Proprietate a acceptat solicitarea Comisiei Locale și a validat dreptul de proprietate al Zoei Rădulescu asupra terenurilor agricole extravilane din Mihail Kogălniceanu. Aceste evenimente au dus la o complicată dispute legală, care continuă să fie analizată de justiție.
Revalidarea propunerilor asupra terenurilor din Mihail Kogălniceanu
Recent, Comisia Județeană a revalidat propunerile referitoare la terenurile agricole extravilane din Mihail Kogălniceanu, continuând astfel un caz complicat privind proprietatea asupra acestora. Terenul în discuție a fost confundat cu cel situat pe malul Lacului Siutghiol, ceea ce a generat confuzii semnificative în rândul părților implicate.
Contextul juridic al proprietății
Zoea Rădulescu a inițiat o acțiune în instanță în 2003, având câștig de cauză, ceea ce a dus la obligarea Comisiei Județene Constanța să elibereze titlul de proprietate pentru terenul său, în conformitate cu Legea fondului funciar. Aceasta a obținut astfel dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 19 hectare din sola A510, situată în UAT Mihail Kogălniceanu.
Pe de altă parte, Alexa Gheorghe deținea o porțiune din aceeași sola A510, dar situată pe raza UAT Constanța, în apropierea centrelor comerciale din zonă, la o distanță considerabilă de localitatea Mihail Kogălniceanu. Pentru a clarifica situația, Zoea Rădulescu avea 18 hectare din sola A510 în Mihail Kogălniceanu, în timp ce Gheorghe Alexa deținea aproximativ 16 hectare din sola A510 Constanța.
Confuzia terenurilor
Confuzia dintre cele două terenuri a fost accentuată de o expertiză extrajudiciară realizată de expertul Florin Dumitrescu, care a concluzionat în mod eronat că terenurile lui Gheorghe Alexa erau identice cu cele ale Zoei Rădulescu, deși acestea erau separate de o distanță de peste 25 de kilometri.
Anularea titlurilor de proprietate
În 2010, Judecătoria a decis anularea titlurilor de proprietate pentru ambele părți, iar decizia a fost confirmată de Tribunalul Constanța în 2011. Aceasta a stabilit, în mod definitiv, că titlul de proprietate pentru amplasamentul din Constanța urma să fie eliberat în favoarea Zoei Rădulescu, deși terenul aparținea, de fapt, lui Alexa Gheorghe.
Acuzații și procesul fostului prefect
Un alt aspect al acestui caz complicat implică fostul prefect Adrian Nicolaescu, acuzat că ar fi împiedicat eliberarea titlurilor de proprietate pentru Zoea Rădulescu. Nicolaescu a fost acuzat de abuz în serviciu, fiind ulterior trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție. După un proces de trei ani și jumătate, a fost achitat de Tribunalul Constanța. Totuși, Ministerul Public a contestat sentința, apelul fiind în prezent în curs de soluționare.