Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente” desfășoară o misiune de combatere a minelor marine în Marea Neagră.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 147

Sursa foto:

0:00

Dragorul Maritim „Sublocotenent Alexandru Axente” Participă la Combaterea Minelor Marine în Marea Neagră

Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente” a plecat pe 19 septembrie din portul militar Constanța pentru a participa la a doua activare a Grupului operativ dedicat combaterii minelor marine din Marea Neagră, programată între 20 și 29 septembrie. Acest grup, cunoscut sub denumirea MCM BLACK SEA (Mine Countermeasures Black Sea Task Group – MCM BS TG), include și alte nave din forțele navale ale Turciei și Bulgariei.

Conform informațiilor furnizate de Forțele Navale Române, gruparea navală este compusă din nava de sprijin logistic A-574 GÜNGÖR DURMUŞ, care îndeplinește rolul de comandant, alături de vânătorul de mine M-270 AKÇAY din Turcia și vânătorul de mine M-33 STRUMA din Bulgaria. Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente” completează această echipă. De asemenea, Forțele Navale Române vor contribui cu ofițeri în statul major al grupării.

Pe durata misiunii, gruparea navală va face escale în porturile Burgas (Bulgaria) și Eregli (Turcia) pentru a-și reface capacitatea de luptă. În intervalul 25-27 septembrie, navele din cadrul grupării vor participa la exercițiul multinațional NUSRET 24, organizat de Forțele Navale ale Turciei, în cadrul căruia vor desfășura misiuni menite să asigure traficul maritim împotriva amenințărilor reprezentate de minele marine. La exercițiu va participa și puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”, care a preluat comanda grupării navale permanente NATO SNMCMG-2 pentru a doua oară în ultimii patru ani. De asemenea, Forțele Navale Române vor trimite o echipă de scafandri specializați în lupta împotriva dispozitivelor explozive (EOD) din cadrul Centrului 39 Scafandri.

Echipajul Dragorului Maritim

Echipajul dragorului maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente” este format din 74 de militari și este condus de locotenent-comandorul Ioan Moldovan. La 11 ianuarie 2024, România a semnat un Memorandum de înțelegere la Istanbul, care stabilește constituirea MCM Black Sea, valabil pentru trei ani, în format trilateral, alături de Bulgaria și Turcia. Comanda grupării va fi asigurată de Turcia între 1 iulie și 31 decembrie 2024, urmând ca în prima parte a anului 2025 să fie preluată de Bulgaria, iar în a doua jumătate de către Forțele Navale Române.

Distribuie acest articol