După ce a ispășit o parte din pedeapsă, Sorin Strutinsky a formulat o contestație în anulare invocând prescripția.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Contestație în anulare pentru Sorin Strutinsky

După o condamnare definitivă de cinci ani a afaceristului constănțean Sorin Strutinsky pentru fapte de corupție, acesta a inițiat o acțiune extraordinară adresându-se judecătorilor. Strutinsky a depus o contestație în anulare, solicitând revizuirea hotărârii. În iulie 2020, el a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare, fiind acuzat că a solicitat o mită de aproximativ două milioane de euro. Sentința a fost pronunțată de Curtea de Apel Constanța.

După pronunțarea deciziei, autoritățile au început căutările pentru executarea mandatului de arestare, însă Strutinsky nu a fost găsit, aflându-se în Italia. Ulterior, autoritățile române au colaborat cu cele italiene pentru extrădarea sa, dar justiția a decis ca Strutinsky să își ispășească pedeapsa în Italia.

Acum, aproape cinci ani de la sentința finală, Strutinsky a formulat, prin avocatul său, o contestație în anulare la Curtea de Apel Constanța, înregistrată pe 9 aprilie, cu primul termen de judecată programat pentru 15 mai. Conform Art. 426 din Codul de procedură penală, contestația în anulare este permisă în două situații: când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părți sau când inculpatul a fost condamnat în ciuda existenței unor probe ce ar fi putut duce la încetarea procesului penal, inclusiv invocarea prescrierii răspunderii penale.

Acuzațiile aduse lui Sorin Strutinsky

Sorin Strutinsky, cunoscut pentru legăturile sale cu fostul primar Radu Mazăre și fostul președinte CJC, Nicușor Constantinescu, a fost trimis în judecată de DNA. El a fost acuzat și găsit vinovat pentru că a primit procente din sumele încasate de o firmă care a realizat lucrări în județ, inclusiv în Portul Constanța și pe Canalul Dunăre – Marea Neagră. În martie 2015, el a fost deferit justiției pentru mai multe infracțiuni, inclusiv trafic de influență și instigare la spălarea banilor.

Procurorii au stabilit că, în 2009, Strutinsky a cerut o sumă de bani de la un denunțător, reprezentând un procent de 10% din valoarea facturilor ce urmau a fi încasate de societatea comercială a acestuia, în baza a trei contracte cu Direcția Apelor Dobrogea Litoral. În schimbul acestor sume, el a promis că va influența funcționarii DADL și Ministerul Mediului să respecte obligațiile contractuale de plată către societatea respectivă. Această activitate a continuat între 2009 și 2012.

Detalii despre tranzacțiile financiare ale lui Strutinsky

Strutinsky a primit de la denunțător o sumă totală de 1.286.958,17 lei, bani care au fost transferați din conturile bancare ale societății reprezentate de denunțător către conturile a cinci firme menționate de omul de afaceri.

Falsificarea contractelor

Între anii 2009 și 2012, Sorin Strutinsky a influențat reprezentanții societății denunțătorului, precum și pe cei ai celor cinci firme, să falsifice diverse contracte. Aceste documente au fost utilizate pentru a efectua plăți corespunzătoare și pentru a justifica aceste tranzacții în evidențele contabile.

Operațiuni comerciale fictive

Ulterior, el a orchestrat realizarea unor operațiuni comerciale fictive, prin care sume de bani au fost transferate din patrimoniul societății beneficiare a fondurilor publice în patrimoniul celor cinci firme implicate.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *