Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Miniștrii de interne din Uniunea Europeană au decis, în cadrul întâlnirii de joi, să aprobe aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Această decizie a fost posibilă după ce Austria și Olanda au ales să renunțe la veto-ul pe care l-au impus în trecut.
În cadrul Consiliului JAI de la Bruxelles, s-a hotărât eliminarea controalelor la granițele terestre cu Ungaria și Bulgaria, ceea ce va permite României să devină membră deplină a Spațiului Schengen începând cu 1 ianuarie 2025, inclusiv pentru frontierele terestre.
Impactul asupra transportului
Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor, a subliniat importanța acestei decizii, menționând că, în sectorul feroviar, aderarea la Schengen va conduce la eliminarea controlului la frontieră. Aceasta va reduce timpii de staționare cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, în punctele vamale de la Curtici, Valea lui Mihai, Salonta, Episcopia Bihor și Carei.
De asemenea, pentru transportul rutier de marfă, aderarea la Schengen va însemna eliminarea controlului sistematic la frontierele cu statele membre UE vecine, precum Ungaria și Bulgaria. Transportatorii rutieri vor putea astfel să traverseze mai rapid granițele Uniunii Europene, inclusiv prin punctele de trecere Vama Veche, Negru Vodă, Giurgiu, Călărași, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Calafat, Nădlac 1 și 2, Vârșand, Borș 1 și 2, și Petea.