Elisabeta Lipă renunță la conducerea Agenției Naționale pentru Sport
Fosta mare canotoare Elisabeta Lipă a decis să renunțe la funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Sport (ANS). Atribuțiile sale vor fi preluate de vicepreședintele Thomas Moldovan, conform unei decizii recente. Aceasta a fost înregistrată la Cabinetul prim-ministrului și la Secretariatul General al Guvernului, în baza legislației existente.
Decizia prim-ministrului
Prin decizia prim-ministrului, se stipulează că, începând cu data de 31 decembrie 2024, Elisabeta Lipă se va elibera din funcția de președinte al ANS, care are rang de secretar de stat. De asemenea, Thomas-Răzvan Moldovan va prelua atribuțiile de președinte până la numirea unui nou conducător al instituției.
Mandatul Elisabetei Lipă
Elisabeta Lipă a fost numită în funcție pe 20 iunie 2023 și a câștigat recent un mandat de deputat pe lista PSD din județul Botoșani. Mandatul său la ANS a fost marcat de controverse, în special în perioada premergătoare alegerilor parlamentare.
Controversele din mandat
Una dintre cele mai semnificative controverse a avut loc în octombrie, când fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, a acuzat-o pe Elisabeta Lipă că secretarul general al Federației Române de Canotaj și contabilul șef al acesteia au primit premii mai mari decât campionul David Popovici. Novak a subliniat că premiile acordate celor din conducerea federației erau disproporționate comparativ cu cele primite de sportivul medaliat olimpic.
Reacția Elisabetei Lipă
În replică, Elisabeta Lipă a explicat că fondurile respective urmau să fie distribuite între personalul de la Canotaj. Controversele au escaladat, iar fosta sportivă a fost chemată la o discuție cu Marcel Ciolacu. După întâlnirea de la guvern, Lipă a declarat că situația a fost o simulare contabilă și că discuțiile sunt departe de a reflecta realitatea.
Simulări financiare pentru angajații de la Canotaj
În cadrul unei discuții recente, Elisabeta Lipă a abordat subiectul plăților către personalul angajat în domeniul canotajului. Aceasta a subliniat că informațiile privind intrarea sumei de 160.000 de euro în contul unei contabile reprezintă doar o simulare și nu reflectă o situație reală.
„Nu poate să-și imagineze nimeni că în contul unei contabile poate să intre 160.000 de euro. Este doar o simulare”, a declarat Lipă. Aceasta a explicat că decizia finală privind alocarea acestor fonduri va fi luată de Comitetul Executiv, iar plățile vor fi efectuate direct în conturile angajaților, conform unei procente de 40% din suma totală. Până la aprobarea acestor măsuri, se vor realiza diverse simulări pentru a evalua impactul financiar.