Eveniment cultural dedicat relațiilor româno-turce la Muzeul de Artă din Constanța
Pe 7 decembrie, Muzeul de Artă din Constanța va găzdui un eveniment cultural intitulat „Confluențe Istorice și Culturale Româno-Turce”. Acesta este organizat de Asociația Româno-Turcă „Artă fără Frontiere”, avându-l ca președinte pe artistul plastic și ceramist Yıldız Ibram.
Evenimentul este dedicat Zilei Naționale a României și aduce un omagiu culturii care a influențat identitatea noastră în cei peste 30 de ani petrecuți departe de țară. Scopul este de a promova legăturile culturale dintre România și Turcia, reunind artiști și conferențiari din cele două țări. Aceștia vor interpreta lucrări din repertoriul național și vor explora aspecte ale istoriei și culturii comune, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului și în parteneriat cu Institutul „Yunus Emre” România, Muzeul Național al Literaturii Române și Muzeul de Artă Constanța.
Programul evenimentului
Evenimentul va începe la ora 13:00 cu expoziția „Culori din Balcani”, care va prezenta 15 lucrări abstracte, realizate în tehnica uleiului pe pânză de artistul turc Akın Ekici. Lucrările sale redau o armonie între haosul terestru și cel galactic, transformând complexitatea urbană în momente de liniște și pace socială.
La ora 14:00, va avea loc dezvelirea plăcii din cadrul proiectului „Ghidul meu este limba turcă”, inițiat de Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” în colaborare cu Ministerul Culturii din România. Conferința va începe la ora 14:30, având invitați prestigioși, inclusiv:
- Prof. turcolog Emel Emin;
- Istoricul și diplomatul prof. univ. dr. Tasin Gemil;
- Dr. Melek Osman, vicepreședinta Comisiei de Cultură a UDTR;
- Prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române;
- Dr. Cristian Anița, director general al Arhivelor Naționale ale României;
- Conf. univ. dr. Silvana Rachieru, directoarea Centrului de Studii Turce din cadrul Universității București;
- Aylin Cadîr, actriță de etnie turcă de la Teatrul Național din București.
Aceste personalități vor susține prezentări axate pe interacțiunile istorice și culturale dintre cele două națiuni.
Concert și încheierea evenimentului
La ora 17:30, soprana Otilia Rădulescu Ipek și pianistul italian Paolo Villa, invitați de la Opera și Baletul de Stat din Istanbul, vor oferi un concert de operă, interpretând lucrări din repertoriul românesc și turcesc. Evenimentul se va încheia cu un cocktail ce va include gustări tradiționale turcești.
Otilia Rădulescu Ipek, originară din Pitești și stabilită de 33 de ani în Turcia, este una dintre cele mai apreciate soprane ale Operei de Stat din Istanbul, având o carieră impresionantă ce include roluri de primă mărime.
Otilia Rădulescu İpek: O Carieră Strălucită în Lirica Universală
Soprana Otilia Rădulescu İpek a câștigat recunoaștere internațională datorită abilităților sale vocale și versatilității interpretative, având un repertoriu liric vast. A strălucit pe scene de prestigiu din Turcia, România, Germania, Belgia, Grecia, Lituania, Letonia și Estonia, colaborând cu orchestre și dirijori de renume. Premiile și distincțiile obținute pe parcursul carierei sale i-au întărit statutul de artistă la nivel global.
În cei peste 30 de ani dedicați artei lirice, Otilia Rădulescu İpek a devenit un mentor pentru noile generații de artiști. În prezent, își împărtășește cunoștințele și experiența ca profesor de canto la Conservatorul Universității de Stat Mimar Sinan din Istanbul. De asemenea, a ocupat funcția de Director Artistic adjunct al Operei de Stat din Istanbul și este, în prezent, Consilier Artistic al aceleași instituții.
Yıldız Ibram: Promotoare a Culturii Româno-Turce
Yıldız Ibram, cu rădăcini româno-turce, s-a născut în Cernavodă, Dobrogea, și locuiește în Istanbul din 1995. Este curator și organizator de proiecte culturale, artist plastic și fondatoare a două asociații de artă: Asociația Româno-Turcă „Artă Fără Frontiere” din România și IST SANAT din Istanbul.
Absolventă a programului de masterat la Universitatea Națională de Arte din București, Yıldız Ibram are o experiență de peste 25 de ani în organizarea de evenimente artistice. De-a lungul carierei sale, ea a realizat numeroase proiecte culturale de amploare, colaborând cu instituții de prestigiu din România și Turcia, inclusiv Ministerul Turc al Culturii, Muzeul Național al Literaturii Române și Muzeul Național de Artă al României.
În activitatea sa artistică, Yıldız îmbină tradițiile estetice otomane cu elemente ale culturii valahe în creațiile sale din ceramică, contribuind astfel la întărirea relațiilor culturale dintre cele două țări. Lucrările sale de artă decorativă ilustrează această sinteză culturală, demonstrând modul în care tradițiile pot fi reinterpretate într-un stil modern.
Prin intermediul asociațiilor de artă pe care le-a fondat, Yıldız a inițiat și coordonat festivaluri, expoziții și ateliere de creație, având ca scop stimularea dialogului cultural româno-turc și promovarea patrimoniului artistic comun.