Expoziția „Fragment. Experiența restaurării”
Recent, a fost lansat un volum ce include o bogată ilustrație colorată, care prezintă aproximativ 200 de piese expuse în cadrul expoziției „Fragment. Experiența restaurării”. Acest catalog oferă detalii esențiale, inclusiv informații tehnice, starea de conservare și principalele operațiuni de restaurare realizate.
Un ghid al procesului de restaurare
Prezentarea este însoțită de fotografii documentare ce ilustrează întreg procesul de restaurare desfășurat în secția de specialitate a Muzeului Național de Istorie a României, pe parcursul anilor. Aceste imagini oferă o privire de ansamblu asupra muncii de restaurare, evidențiind eforturile depuse în acest domeniu.
Structura catalogului
Catalogul este organizat pe capitole, fiecare dintre ele fiind dedicat unui tip de material. Astfel, primul capitol abordează restaurarea cărților vechi, urmat de secțiuni despre ceramică, lemn, metal, pictură și textile.
Obiecte de patrimoniu restaurate
„Acest catalog de expoziție oferă o incursiune fascinantă în lumea restaurării obiectelor de patrimoniu. Printre exponate se numără Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare, o rochie de gală a principesei Maria, Evanghelia greco-română tipărită de Antim Ivireanul în 1693 la București, fragmente de pictură murală „a fresco” provenind de la biserica mănăstirii Trei Ierarhi din Iași (secolul al XVII-lea) și de la mănăstirea Curtea de Argeș (secolul al XVI-lea). De asemenea, catalogul include lucrări de artă semnate de Nicolae Tonitza și Ștefan Luchian, precum și obiecte arheologice din bronz și fier descoperite în situri precum Tărtăria, Histria, Ostrov și Șibot, alături de ceramică provenind din perioadele preistorică, greacă, romană, bizantină și medievală,” conform comunicatului Muzeului Național de Istorie a României.
Disponibilitate
Catalogul este disponibil pentru achiziție la magazinul muzeului sau poate fi comandat online.