Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară – Punguță „kîse” (tătari)

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Punguțele Tradiționale în Ceremonialul de Nuntă al Tătarilor Dobrogeni

Punguțele destinate păstrării tutunului, banilor și ceasului reprezintă daruri tradiționale oferite mirelui și cavalerilor de onoare de către mireasă în cadrul ceremoniei de nuntă specifică tătarilor dobrogeni. Aceste accesorii sunt realizate cu măiestrie, folosind diverse forme, tehnici și materiale, cum ar fi bumbacul croșetat sau satinul și catifeaua brodate în relief, decorate cu fir metalic, paiete și mătase policromă.

Punguțele pentru tutun, cunoscute sub denumirea de „tutun kisesî”, sunt caracterizate printr-un stil mai rustic, fiind croșetate din bumbac mercerizat. Acestea prezintă o varietate de motive, cum ar fi varianta florală a pomului vieții, păsările așezate pe ramuri și vița-de-vie cu struguri, toate simbolizând vitalitatea, fertilitatea și armonia cuplului. Delicatețea acestor lucrări este amplificată de realizarea ciucurilor din dantelă cu ajutorul acului.

Conform tradiției, punguțele erau oferite fie individual, fie atașate în mijlocul batistelor brodate, formând astfel categoria de daruri denumită „kiselî șewre”.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *