Expunere fascinantă de nuanțe și texturi în cadrul expoziției „Coloranți naturali” la Muzeul Național de Istorie a României.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Expoziția dedicată coloranților naturali la Muzeul Național de Istorie a României

Un parteneriat remarcabil între Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Muzeul Textilelor Băița, Muzeul ASTRA și Muzeul Național al Țăranului Român a dus la crearea unui proiect expozițional ce evidențiază rezultatele cercetării științifice interdisciplinare. Această expoziție subliniază importanța coloranților naturali ca resursă valoroasă în arta contemporană.

Prin utilizarea coloranților, se realizează o legătură între textilele moderne și cele tradiționale, evidențiind continuitatea și influențele reciproce.

„Coloranți naturali au fost identificați în diverse textile istorice, precum broderii liturgice, brocarturi, covoare orientale și alte articole tradiționale, datând din secolele al XV-lea până în XX. Aceștia, împreună cu plantele disponibile local, au fost folosiți pentru vopsirea firelor și imprimarea țesăturilor. Rezultatul a fost utilizat în reconstituirea unor modele de cusătură tradițională, manifestate prin obiecte textile decorative, panouri și instalații artistice”, afirmă reprezentanții MNIR.

Coloranții naturali continuă să joace un rol important și în arta contemporană, fiind utilizați în reconstituirea unor piese de port popular tradițional și în diverse forme de artă decorativă.

Expoziția „COLORANȚI NATURALI. De la cercetare științifică muzeală la artă contemporană” poate fi vizitată între 18 septembrie și 31 octombrie 2024, la sediul Muzeului Național de Istorie a României.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *