Prelungirea termenului pentru consultarea publică a Metodologiilor universitare
Ministerul Educației a comunicat astăzi, 25 octombrie 2024, că termenul pentru consultarea publică a Metodologiilor referitoare la înființarea și organizarea programelor de studii universitare de licență „Educație timpurie” și „Pedagogia învățământului primar” a fost extins până pe 8 noiembrie 2024.
Conform declarațiilor oficiale, aceste programe de studii vor contribui la formarea competențelor necesare cadrelor didactice, având ca scop dezvoltarea intelectuală, socială, fizică și emoțională a copiilor.
Studii pentru viitorii profesori
Viitorii profesori care se vor specializa în educația timpurie vor avea oportunitatea de a studia discipline precum Neuroștiința educației, Joc și învățare în copilăria timpurie, Dezvoltarea limbajului și a comunicării, precum și Comunicarea și colaborarea cu familia.
În același timp, cei care se vor pregăti pentru învățământul primar vor studia Educație ȘTIAM (științe, tehnologie, inginerie, artă și matematică), Pedagogie digitală, Managementul clasei și dezvoltarea abilităților socio-emoționale, precum și Management personal și dezvoltare continuă în profesia didactică.
Practică pedagogică diversificată
Programul va include între 6 și 12/14 credite pe semestru pentru practica pedagogică, care va trebui să se desfășoare în unități de învățământ cu caracteristici diverse, inclusiv în medii cu un număr semnificativ de antepreșcolari, preșcolari sau elevi care se confruntă cu riscul excluziunii școlare.