Consolidarea Fațadei Hanului Balcan din Constanța
Recent, fațada unui imobil emblematic din Constanța a fost consolidată. Este vorba despre Hanul Balcan, un simbol al orașului de la malul mării. Acest monument istoric de categoria B, construit în primele decenii ale secolului XX, se află pe artera pietonală Ștefan cel Mare, nr. 84.
Proprietarul clădirii, fostul prefect Ioan Constantin, intenționează să înceapă reabilitarea interiorului hanului. În luna februarie a acestui an, a fost eliberat Certificatul de urbanism nr. 208 pentru „Restaurare, consolidare, protejare, punere în valoare a monumentului istoric «Hanul Balcan» LMI CT-II-m-B-02843, hotel, restaurare, spații comerciale – menținerea destinației inițiale”, organizare execuție. Acest document este valabil timp de doi ani, iar urmează să fie emisă autorizația de construire conform procedurilor legale.
De la achiziționarea acestui monument, Ion Constantin a declarat că planul său este de a reabilita clădirea și de a o transforma într-o unitate de cazare, păstrându-i astfel funcția originală de han.
„Am solicitat un nou certificat de urbanism, care acoperă toate lucrările de reabilitare și consolidare a monumentului istoric. Primul certificat eliberat de Primăria Constanța s-a referit la lucrările de urgență pentru punerea în siguranță, iar acum am demarat prima etapă. Voi începe lucrările de consolidare a întregii clădiri. După finalizarea acestora, va avea aceeași destinație”, a declarat Ion Constantin.
Hanul Balcan a fost cumpărat în 2022 de Ion Constantin, fost prefect al județului Constanța și actual director executiv al Direcției Generale de Evidență a Persoanelor Constanța, pentru suma de 650.000 de euro. Clădirea are o istorie tumultoasă, fiind abandonată după 1990, la fel ca multe alte imobile valoroase din Constanța. Deși Primăria Constanța avea drept de preempțiune asupra acesteia, autoritățile nu au intervenit, deși Strategia Culturală 2022 – 2030 preconiza valorizarea patrimoniului local.
Societatea Herman & Luff a fost fondată pe 3 decembrie 2014, având sediul pe strada Ștefan cel Mare nr. 89 din Constanța. Gheorghe Carateș este administratorul, iar Ion Constantin este asociatul unic. Cifra de afaceri raportată pentru anul 2023 a fost de 596.645 de lei, profitul a atins 390.810 lei, iar datoriile s-au ridicat la 399.362 de lei, având în prezent doi angajați.
Istoricul Hanului Balcan
La începutul secolului XX, Hanul Balcan a fost construit la intrarea în Constanța, conform documentelor oficiale. Deși nu era singurul han din zonă, este singurul care a rezistat testului timpului. A supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial și a rămas funcțional chiar și în perioada comunistă, fiind apreciat atât de localnici, cât și de turiști.
Hanul Balcan, clasificat ca monument istoric de categoria B, a fost edificat în stilul hanurilor balcanice, similar cu Hanul lui Manuc din București și Hanul Hagi Nikola din Veliko Târnovo, Bulgaria. Clădirea are o formă patrulateră, cu un regim de înălțime de parter și etaj, având două laturi ce se desfășoară pe străzile Ștefan cel Mare și Griviței. Aceste laturi păstrează zece balcoane cu feronerie lucrată. La etaj, Hanul Balcan dispune de aproximativ 40 de camere, iar la parter sunt spații generoase destinate magazinelor.
Imobil cu Caracteristici Unice
Acest imobil dispune de o curte interioară extrem de spațioasă, care adaugă un plus de valoare proprietății. Intrarea dinspre strada Ștefan cel Mare este impunătoare, având o boltă specifică clădirilor de acest tip din zonă.