Finalul programului România-Ucraina 2014-2020: Zeci de proiecte finanțate.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Reuniunea Comitetului Comun de Monitorizare pentru Programul Operațional Comun România-Ucraina

Pe 20 noiembrie 2024, a avut loc o sesiune online a Comitetului Comun de Monitorizare, dedicată evaluării Programului Operațional Comun România-Ucraina. La întâlnire au participat reprezentanți din cele două țări partenere, cu scopul de a analiza stadiul implementării programului și rezultatele obținute până la finalul acestuia.

Realizările Programului 2014-2020

Programul România-Ucraina 2014-2020 a susținut 66 de proiecte, având o valoare totală de 65,9 milioane euro, din care 54,17 milioane euro au fost fonduri nerambursabile. Proiectele acoperă diverse domenii precum educația, sănătatea, cultura, transportul și situațiile de urgență, incluzând și schimburi de experiență, instruiri comune și strategii colaborative între partenerii celor două țări.

În ciuda provocărilor generate de pandemia COVID-19 și de conflictul din Ucraina, măsurile implementate prin program au permis finalizarea tuturor proiectelor contractate, majoritatea având o absorție bună a fondurilor. De asemenea, modificările aduse de Comisia Europeană au facilitat acordarea de finanțări suplimentare pentru proiectele afectate de creșterea costurilor materialelor de construcție și a forței de muncă.

Plățile efectuate și participanții la reuniune

Până la data reuniunii, au fost efectuate plăți în valoare de 55,4 milioane euro către beneficiari, incluzând prefinanțări și plăți finale pentru proiectele finalizate. Următoarele plăți vor fi realizate pe măsură ce documentația este analizată.

La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai Autorității de Management, ai Secretariatului Tehnic Comun, ai autorităților locale și regionale din zonele implicate, precum și reprezentanți ai Autorităților Naționale din România și Ucraina și ai Comisiei Europene.

Structura și rolul Comitetului Comun de Monitorizare

Comitetul Comun de Monitorizare este alcătuit din reprezentanți ai autorităților locale, regionale și centrale din statele participante. Fiecare țară are drepturi egale de vot, indiferent de numărul de reprezentanți. Comitetul are rolul de a monitoriza desfășurarea programului, de a analiza problemele ce afectează performanța acestuia și de a emite recomandări către Autoritatea de Management. De asemenea, aprobă criteriile de selecție a proiectelor și este responsabil de procedurile de evaluare și selecție a acestora.

Finanțarea programului

Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 beneficiază de finanțare din partea Uniunii Europene, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, având un buget de 60 de milioane de euro. Acesta vizează zona de frontieră dintre România și Ucraina și contribuie la obiectivul general al Instrumentului, care este promovarea unei regiuni de prosperitate și bună vecinătate prin acțiuni de cooperare transfrontalieră.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *