Fundația Vodafone derulează proiecte de educație digitală pentru seniori
Fundația Vodafone a finalizat selecția bibliotecilor care vor implementa, în anul 2025, proiecte de educație digitală destinate persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, prin programul Hi Digital. Bugetul alocat acestei etape se ridică la 900.000 de lei, iar cele 17 biblioteci selectate, care deservesc 37 de localități din întreaga țară, vor beneficia de suport financiar și asistență din partea Fundației Vodafone pentru organizarea atelierelor.
„În această etapă a programului Hi Digital, ne propunem să aducem module de educație digitală la cât mai multe persoane de peste 65 de ani din cele 37 de localități. Vrem să le demonstrăm, prin cursuri adaptate vârstei lor, că dobândirea abilităților digitale poate fi uneori mai ușoară decât anticipau. Odată ce aceste abilități sunt dobândite, ele devin extrem de utile pentru a rezolva problemele cotidiene. Seniorii vor experimenta o mai mare independență și încredere în sine, fără a mai fi necesar să apeleze la ajutorul altora pentru rezolvarea unor sarcini simple care pot fi efectuate cu un telefon inteligent”, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone în România.
Bibliotecile selectate pentru proiect
Lista celor 17 biblioteci selectate include:
- Biblioteca Comunală Rucăr – județ Argeș
- Biblioteca Municipală ‘Radu Rosetti’ Onești – județ Bacău
- Biblioteca Județeană ‘V. Voiculescu’ Buzău – județ Buzău
- Biblioteca Municipală Reșița – județ Caraș-Severin
- Biblioteca Județeană ‘Ioan N. Roman’ Constanța – județ Constanța
- Biblioteca Comunală Conțești – județ Dâmbovița
- Biblioteca Comunală Vladimir – județ Gorj
- Biblioteca Comunală Balotești – județ Ilfov
- Biblioteca Județeană Mureș – județ Mureș
- Biblioteca Comunală Tămășeni – județ Neamț
- Biblioteca Comunală Botiz – județ Satu Mare
- Biblioteca Județeană Satu Mare – județ Satu Mare
- Biblioteca Liceului Teoretic ‘Babel’ Timișoara – județ Timiș
- Biblioteca Orășenească ‘Prof. Ion Buzea’ Măcin – județ Tulcea
- Biblioteca Comunală Nalbant – județ Tulcea
- Biblioteca Publică ‘Antim Petrescu’ Păușești Măglași – județ Vâlcea
- Biblioteca Publică Locală Mateești – județ Vâlcea
Pe parcursul implementării programului, bibliotecile vor fi echipate cu un kit tehnologic, vor primi un micro-grant pentru desfășurarea eficientă a atelierelor, precum și mentorat și suport din partea echipei Fundației Vodafone.
Programul a debutat cu un curs de formare a formatorilor, desfășurat pe 11 și 12 februarie la București, la care au participat 32 de bibliotecari din cele 17 biblioteci selectate. Aceștia au fost instruiți pentru a deveni multiplicatori digitali în cadrul atelierelor Hi Digital. Cursanții s-au familiarizat cu metodologia programului și au exersat tehnici de livrare, dezvoltare și consolidare a abilităților de interacțiune cu seniorii.
Bibliotecarii vor deveni astfel resurse valoroase pentru comunitățile lor, organizând ateliere săptămânale de digitalizare, ghidând seniorii pas cu pas în explorarea lumii digitale, cu ajutorul telefonului inteligent.