Acțiune penală împotriva lui Dume Dorel Marcel
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Oradea, au decis să inițieze acțiunea penală și să impună măsura controlului judiciar începând cu data de 6 august 2024, împotriva lui Dume Dorel Marcel, actual director tehnic al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A.) Crișuri. Acesta este acuzat de comiterea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o deține, având scopul de a obține pentru sine sau pentru alte persoane bunuri, bani sau alte foloase necuvenite.
Detalii despre acuzații
Conform DNA, în perioada decembrie 2017 – noiembrie 2022, inculpatul Dume Dorel a ocupat funcții de conducere în cadrul Administrației Naționale a Apelor Române (A.N.A.R.), inclusiv director general al A.B.A. Crișuri și director general adjunct al A.N.A.R. Acesta ar fi înființat și administrat, prin intermediul unor terți, diverse societăți comerciale, prin care a desfășurat operațiuni financiare incompatibile cu atribuțiile sale, în scopul obținerii de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alții.
Folosuri necuvenite obținute
Societățile gestionate de Dume Dorel sunt suspectate că au încheiat contracte cu Administrația Națională Apele Române și A.B.A. Crișuri, furnizând bunuri și servicii, ceea ce a dus la obținerea unor foloase necuvenite în valoare totală de 2.981.664 lei.
O parte din aceste sume, mai mult de un milion de lei, au fost retrase, fie direct, fie prin interpuși, de către inculpat din conturile societăților comerciale deschise la diverse bănci.
Obligațiile inculpatului sub control judiciar
Pe durata controlului judiciar, inculpatul are obligația de a respecta anumite condiții, printre care interdicția de a comunica, direct sau indirect, cu persoanele menționate în ordonanța de control judiciar și de a nu desfășura activități de conducere în cadrul A.B.A. Crișuri sau A.N.A.R.
Inculpatul a fost informată că, în cazul încălcării cu rea-credință a acestor obligații, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau cu arestarea preventivă.
Informații suplimentare despre procesul penal
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, conform prevederilor Codului de procedură penală. Este important de menționat că inițierea acțiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal, având ca scop crearea unui cadru procesual pentru administrarea probatoriului, fără a afecta principiul prezumției de nevinovăție.
Acest comunicat a fost redactat conform ghidului de bune practici privind relația dintre sistemul judiciar și mass-media, aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.