Ion Bănescu discută despre controversele din Biserica Ortodoxă Română
Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, Ion Bănescu, a fost invitat la emisiunea „În Fața ta” de la Digi24, unde a abordat diverse subiecte de actualitate. În prezent membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Bănescu a comentat și situația ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care urmează să fie cercetat de Sfântul Sinod după ce a susținut un candidat la alegerile prezidențiale.
Critica adusă lui ÎPS Teodosie
Bănescu a descris comportamentul lui ÎPS Teodosie ca fiind problematic, afirmând că acesta continuă să genereze controverse care afectează profund Biserica Ortodoxă Română. „Această persoană problematică este în plină recidivă, probabil nici nu există un filtru personal care să îl împiedice să se oprească”, a declarat Bănescu. El a subliniat că, la începutul conflictului din Ucraina, Teodosie a afirmat că Putin nu este atât de rău cum este perceput de majoritate, ceea ce demonstrează o orientare îngrijorătoare în gândirea sa.”
Reacția la asocierea dintre Călin Georgescu și ÎPS Teodosie
Ion Bănescu a fost întrebat dacă a fost surprins de conexiunea dintre Călin Georgescu și ÎPS Teodosie. Răspunsul său a fost unul clar: „Absolut deloc. M-ar fi surprins absența acestei persoane de lângă acest domn. Lucrurile se leagă structural, iar pofta de vizibilitate de la Constanța a fost fără precedent.”
Influența lui ÎPS Teodosie în Biserica Ortodoxă Română
În ceea ce privește influența lui ÎPS Teodosie în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, Bănescu a estimat că aceasta este considerabil mai mică decât se crede. „Nu aș pune egal între numărul celor care au votat în cheia Tik-Tok-ului și numărul de susținători ai persoanei despre care discutăm. Este oarecum o influență locală care se detașează prin orientarea sa irațională spre răsărit”, a explicat Bănescu.
Posibile sancțiuni pentru ÎPS Teodosie
Bănescu a menționat că ultima sancțiune în cazul unui ierarh ar putea fi îndepărtarea din funcție. „Nu pot însă să știu dacă acest lucru va fi aprobat la proxima ședință a sinodului, care va avea loc în februarie”, a adăugat el.