Fumatul și utilizarea țigărilor electronice, interzise în locurile publice exterioare în Uniunea Europeană

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Capitale europene susțin extinderea interdicțiilor de fumat

Capitale din întreaga Europă susțin inițiativa Bruxelles-ului de a extinde interdicțiile de fumat, care se aplică atât țigărilor tradiționale, cât și dispozitivelor electronice de fumat, în spațiile exterioare. În cadrul unei întâlniri a miniștrilor sănătății desfășurată marți la Bruxelles, doar Germania și Grecia s-au abținut de la votul privind această măsură.

Deși unele țări și-au exprimat nemulțumirea față de propunere, acestea au aprobat-o în final. Măsura, care nu are caracter obligatoriu, încurajează guvernele naționale să instituie interdicții pentru fumatul țigărilor electronice și al celor convenționale în locuri publice precum stațiile de transport, terasele barurilor și cafenelelor, plajele și locurile de joacă.

Reacții la nivel european

În ciuda opoziției semnificative în Parlamentul European săptămâna trecută, capitalele europene s-au aliniat în mare parte intenției Bruxelles-ului. Unii legislatori care s-au opus măsurii consideră că votul capitalelor este doar simbolic. Multe dintre țările care sprijină această inițiativă au implementat deja legislații similare la nivel național și doresc ca restul Europei să adopte aceleași măsuri.

Ministrul Sănătății din Franța, Geneviève Darrieussecq, a anunțat că noile reglementări ce vor fi introduse în săptămânile următoare vor interzice vânzarea dispozitivelor de fumat electronice, pe care le consideră dăunătoare pentru sănătate. De asemenea, ea a solicitat ca măsurile preventive să fie aplicate la nivel european.

Legislații naționale și apeluri pentru măsuri suplimentare

Slovenia a adoptat deja o interdicție asupra tuturor țigărilor electronice aromatizate, cu excepția celor cu aromă de tutun, iar Țările de Jos au interzis anumite arome. Totuși, ministrul sănătății olandez, Fleur Agema, a subliniat că, în ciuda acestor măsuri, produsele ilegale continuă să fie disponibile pe piață, motiv pentru care a cerut acțiuni suplimentare din partea Uniunii Europene.

Ministrul Sănătății din Belgia, Frank Vandenbroucke, a afirmat că țările europene se confruntă cu provocări în gestionarea industriei tutunului, care lansează constant noi produse atractive pentru tineri. Estonia a reiterat necesitatea de a impune restricții la nivelul UE, menționând că legislația diferită din țările vecine subminează propriile interdicții.

Odată cu adoptarea acestor măsuri opționale, multe state, inclusiv Finlanda, Letonia și Belgia, solicită acum Comisiei Europene să revizuiască normele privind tutunul, ceea ce ar include actualizări ale legilor de impozitare și ale cadrului general de reglementare a produselor din tutun.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *