Gabriel Ciobanu din Agigea va afla luna viitoare dacă va fi judecat pentru abuz în serviciu în perioada mandatului său anterior de consilier local.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Consilier local din Agigea, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Gabriel Ciobanu, consilier local din Agigea, a fost trimis în judecată în luna iunie a acestui an, împreună cu alți colegi, sub acuzația de abuz în serviciu. În prezent, dosarul se află în Camera preliminară, iar verdictul privind responsabilitatea sa va fi stabilit în luna decembrie.

În vara acestui an, mai mulți aleși locali, inclusiv Ciobanu, au fost deferiți justiției pentru fapte de abuz în serviciu, comise la scurt timp după alegerile din 2020. Comuna Agigea, prin intermediul primarului, s-a constituit parte civilă în acest caz.

Conform procedurii penale, dosarul trebuie să fie examinat de Camera preliminară, care va verifica dacă trimiterea în judecată a fost efectuată conform legii și dacă materialul probator din faza de urmărire penală este legal. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Constanța vara trecută, iar inculpații implicați sunt: Gabriel Ciobanu, membru USR și fost candidat pentru Primăria Agigea, Daniel Marius Niță, fost viceprimar, Alin Ștefan Șerban, Dilaver Emursa, Gianina Elena Comșa și Anamaria Gornicu, consilieri locali la momentul comiterii faptelor.

Toți acești indivizi sunt cercetați pentru abuz în serviciu, în legătură cu un presupus „blat“ în Consiliul Local, unde s-ar fi coordonat voturile, contrar caracterului secret al acestora. Incidentul ar fi avut loc în cadrul ședinței din 12 noiembrie 2020, când se decidea alegerea viceprimarului și a comisiilor de specialitate.

Potrivit plângerii penale, înainte de ședința din 12 noiembrie 2020, s-a creat un grup de Whatsapp în care Gabriel Ciobanu, aspirant la funcția de viceprimar, îi îndemna pe colegii de partid să marcheze buletinele de vot cu semne predefinite. Primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, a declarat: „Pentru aceasta s-a reținut abuzul în serviciu, deoarece s-a folosit de funcția publică pentru a influența votul, încălcând astfel jurământul de a respecta cetățenii și legile țării, care stipulează că votul este secret.”

Ulterior acestui incident, au avut loc alte trei ședințe ale Consiliului Local, la care inculpații nu s-au prezentat sau au participat doar formal, fără a vota ordinea de zi, așa cum s-a întâmplat în ședința din 15 ianuarie 2021. Într-o ședință, urma să fie votat un proiect de 190.000 de euro destinat achiziționării de 430 de tablete pentru elevi și calculatoare pentru profesori, echipamente necesare desfășurării orelor în contextul pandemiei. Din cauza absenței consilierilor, proiectul a fost pierdut.

Aceste detalii au fost incluse în plângerea penală, iar în iunie, persoanele implicate au fost trimise în judecată pentru abuz în serviciu. În prezent, așteptăm rezultatul procesului.

Amânarea cauzei pentru 17 decembrie

Primul termen în Camera preliminară a avut loc pe 5 noiembrie, când instanța a decis să amâne cauza pentru 17 decembrie. Această amânare a fost necesară pentru a permite analiza unor cereri și excepții depuse în dosar.

Cererea primarului privind sechestrul bunurilor

În cadrul primei ședințe pe fond, primarul comunei, Cristian Cîrjaliu, a anunțat intenția de a solicita punerea sub sechestru a bunurilor inculpaților. Această măsură ar urma să vizeze bunuri în valoare de 190.000 de euro.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *