Încheierea misiunii sondei spațiale Gaia
Sonda spațială europeană Gaia își va încheia activitatea miercuri, după mai bine de 10 ani de funcționare, timp în care a transformat înțelegerea noastră asupra galaxiei Calea Lactee.
Într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare X, Carole Mundell, directoarea departamentului de știință din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA), a subliniat: „Astăzi marcăm finalul observațiilor științifice, celebrând această misiune uimitoare, care a depășit toate așteptările noastre, având o durată aproape dublă față de cea planificată.”
Realizările sondei Gaia
Începând cu jumătatea anului 2014, Gaia a efectuat 3 trilioane de observații, generând cea mai amplă și precisă hartă a galaxiei noastre. Josef Aschbacher, directorul ESA, a declarat că sonda a „răsturnat chiar și cele mai fundamentale concepte despre axa centrală și brațele spiralate ale galaxiei noastre”. Deși sonda a încetat să mai capteze imagini, datele deja colectate vor continua să fie trimise pe Pământ pentru analiză, iar specialiștii de la ESA, cu sediul la Paris, vor evalua informațiile primite.
Datele viitoare și obiectivele științifice
Două seturi semnificative de date sunt programate pentru publicare în 2026 și spre sfârșitul acestui deceniu. Obiectivul principal al sondei, lansate la sfârșitul anului 2013, a fost să determine pozițiile, mișcările, distanțele și strălucirea a aproape 2 miliarde de corpuri cerești, echivalente cu aproximativ 1% din galaxia noastră. Primele două cataloage stelare generate de Gaia au fost publicate în 2016 și 2018.
Observațiile realizate de Gaia au facilitat, de asemenea, numeroase descoperiri legate de găurile negre și de posibilele luni ale asteroizilor. Odată cu încheierea activității, sonda va fi plasată pe o „orbită de pensionare”, îndepărtată de influența gravitațională a Terrei, iar funcționarea sa va fi complet oprită la sfârșitul lunii martie.