Grila națională pentru evaluarea nevoilor seniorilor a fost actualizată după 24 de ani.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Guvernul revizuiește evaluarea nevoilor persoanelor vârstnice

Guvernul a decis să simplifice Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Această revizuire include actualizarea instrumentelor standard de evaluare a nevoilor acestor persoane, cum ar fi criteriile de încadrare în grade de dependență și fișa de evaluare socio-medicală, având în vedere că grila nu a mai fost modificată din anul 2000.

Utilizarea unui instrument de evaluare modernizat

Conform Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, grila națională este esențială pentru încadrarea persoanelor vârstnice în grade de dependență, precum și pentru elaborarea planului individualizat de îngrijire și asistență. Documentul adoptat preconizează utilizarea unui instrument de măsură ce include 36 de parametri, propus de Organizația Mondială a Sănătății, pentru o evaluare detaliată a dizabilității. Aceasta va contribui la îmbunătățirea îngrijirilor și a calității vieții persoanelor vârstnice.

Eficientizarea procesului de evaluare socio-medicală

În plus, se va eficientiza activitatea serviciului public de asistență socială (SPAS) prin valorificarea informațiilor existente în sistemul de evidență, la momentul realizării evaluării pentru formularul fișei de evaluare socio-medicală.

Obiectivele măsurilor adoptate

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat că aceste măsuri sunt menite să asigure acordarea serviciilor sociale conform nevoilor reale ale persoanelor vârstnice, punând accent pe evaluarea detaliată a acestora. De asemenea, se urmărește eficientizarea procesului de planificare și finanțare a serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice dependente, precum și creșterea accesului acestora la asistența socială.

Impactul revizuirii asupra centrelor de îngrijire

Revizuirea grilei va sprijini funcționarea celor 71 de centre de zi de îngrijire și asistență pentru persoanele vârstnice, ce vor fi înființate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Noile măsuri vor intra în vigoare începând cu 1 martie 2025, iar cererile de asistență socială înregistrate până la acea dată vor fi soluționate conform legislației în vigoare la momentul înregistrării.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *