Guvernul a revizuit ‘Ordonanța trenuleț’: Angajații cu veniturile drastic reduse

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Rectificare solicitată pentru „Ordonanța trenuleț”

Guvernul a cerut Monitorului Oficial să efectueze o modificare la „Ordonanța trenuleț”, adoptată la sfârșitul anului 2024. Această solicitare a fost generată de constatările recente, care arată că, în forma sa inițială, angajații din sectorul agricol și din industria alimentară nu vor putea beneficia de deducerea de 300 de lei la calculul impozitului și al contribuțiilor sociale obligatorii.

Salariul minim în agricultură și industria alimentară

Salariul minim în agricultură a fost deja majorat la 1 ianuarie 2025 la suma de 4.050 de lei, iar acest nivel ar trebui să se aplice și salariului minim brut pe economie. Guvernul a solicitat o modificare a textului din „Ordonanța trenuleț”, astfel încât formularea „nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului” să fie înlocuită cu „nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin act normativ”.

Impactul modificărilor asupra angajaților

În absența acestei modificări, angajații din agricultură și din industria alimentară ar fi suferit o pierdere, chiar dacă pe hârtie le-ar fi crescut veniturile. Guvernul a decis, la finele anului 2024, printr-o Hotărâre de Guvern, că de la 1 ianuarie 2025 salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi de 4.050 de lei. Totuși, pentru angajații din aceste sectoare, salariile minime au fost stabilite prin ordonanță de urgență, ultima majorare având loc chiar prin „ordonanța trenuleț”.

Astfel, deducerea din baza impozabilă, conform formulării inițiale din ordonanța de urgență „trenuleț”, nu s-ar fi aplicat angajaților din agricultură și industria alimentară.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *