Imagini surprinzătoare din timpul furtului de la muzeul olandez, de unde au dispărut obiectele dacice. Reprezentanții Muzeului Național de Istorie afirmă că piesele din aur beneficiază de asigurare.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Furtul de Artefacte Dacice din Olanda

Recent, un incident grav a avut loc în Olanda, unde mai multe obiecte de aur, parte a patrimoniului național al României, au fost furate din Muzeul Drents din Assen. Aceste artefacte erau expuse în cadrul expoziției „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”, iar furtul a fost posibil datorită unei explozii care a distrus singurul zid exterior al muzeului.

Detalii despre Obiectele Furate

Autoritățile olandeze au confirmat că patru piese de patrimoniu au fost sustrase, printre care se numără coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., și trei brățări dacice de aur din perioada Sarmizegetusa Regia, datate în a doua parte a secolului I î.Hr. Reprezentanții Muzeului Național de Istorie a României au subliniat că aceste obiecte erau asigurate conform legislației naționale și internaționale.

Securitate și Colaborare Internațională

Într-un comunicat de presă, Muzeul Național de Istorie a României a explicat că toate piesele au fost asigurate înainte de a fi expuse în Olanda, respectând reglementările legale și standardele internaționale. Spațiul de expoziție și vitrinele în care erau expuse artefactele erau dotate cu sisteme de securitate, inclusiv supraveghere video și alarme conectate la poliția locală, care a intervenit rapid.

Sprijin pentru Ancheta în Curs

Muzeul Național de Istorie a României colaborează strâns cu Muzeul Drents și cu autoritățile olandeze și române pentru a sprijini ancheta în desfășurare, având ca prioritate recuperarea artefactelor furate.

Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”

Expoziția, care a fost deschisă publicului începând cu 7 iulie 2024, a fost parte a unei serii de expoziții arheologice organizate de Muzeul Drents în ultimii zece ani. Scopul acestora este de a aduce în atenția publicului olandez culturi și civilizații antice mai puțin cunoscute. Expoziția a inclus 673 de bunuri arheologice din metale prețioase din patrimoniul României și a atras peste 77.000 de vizitatori. Închiderea expoziției era programată pentru 26 ianuarie 2025.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *