Eliminarea controlului de frontieră la granițele României
Începând cu 1 ianuarie 2025, controlul de frontieră va fi eliminat la granițele interne ale României, inclusiv la cele cu Ungaria și Bulgaria. Aceasta înseamnă că cetățenii vor putea călători în și dinspre alte state membre ale Spațiului Schengen, cu excepția Ciprului și Irlandei, fără a se opri pentru verificarea documentelor de călătorie la cabinetele de control ale Poliției de Frontieră.
Astfel, călătoriile din România către celelalte țări Schengen vor fi similare celor efectuate în interiorul țării. Iată care sunt punctele de trecere a frontierei unde controlul va fi eliminat:
Frontiera româno-bulgară
Vor fi eliminate controalele la:
- 11 puncte de trecere cu specific rutier: Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Bechet, Calafat, Călărași, Zimnicea și Turnu Măgurele
- 3 puncte de trecere cu specific feroviar: Giurgiu, Negru Vodă și Calafat
- 7 puncte de trecere cu specific portuar: Călărași, Oltenița, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia și Bechet
Frontiera româno-ungară
De asemenea, la granița cu Ungaria se vor elimina controalele la:
- 12 puncte de trecere cu specific rutier: Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Borș II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Petea, Urziceni și Cenad
- 5 puncte de trecere cu specific feroviar: Carei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor și Valea lui Mihai
Puncte de trecere pe Dunărea interioară
La nivelul Dunării interioare, controlul va fi eliminat la:
- 2 puncte de trecere cu specific portuar: Cernavodă și Brăila
Aceste măsuri se aplică tuturor persoanelor, indiferent de cetățenie, și tuturor categoriilor de mijloace de transport, inclusiv autoturisme, autocare, microbuze, camioane, ambarcațiuni și trenuri. Este esențial ca persoanele care călătoresc să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, fie că este vorba despre un pașaport sau o carte de identitate.
În ciuda eliminării controalelor sistematice, polițiștii de frontieră români vor efectua controale aleatorii și nesistematice în zona de 30 de kilometri de la linia de frontieră. Aceste acțiuni vor avea rolul de a preveni și combate faptele ilegale, fiind realizate în colaborare cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Patrulele mixte vor utiliza dispozitive mobile de control, iar verificările vor avea loc pe baza unei analize de risc sau în cazul existenței unor informații legate de activități ilegale.
Condițiile de călătorie către statele din afara Spațiului Schengen rămân neschimbate, iar verificarea documentelor va continua să se efectueze la cabinetele din punctele de trecere a frontierei. De asemenea, pentru asigurarea securității frontierelor externe ale României și ale Uniunii Europene, au fost implementate măsuri de resursă umană, cu aproape 90% din absolvenții Școlii de Pregătire a Agenților Avram Iancu repartizați la frontierele externe.
Alocarea de resurse pentru frontieră
Tehnica de supraveghere și autospecialele de patrulare au fost alocate pentru a întări securitatea frontierelor externe. Această măsură face parte dintr-o regândire a dispozitivului de securitate, având ca obiectiv principal protecția cetățenilor și utilizarea eficientă a resurselor umane.
Pregătiri pentru integrarea în Spațiul Schengen
Poliția de Frontieră Română se află în plin proces de pregătire pentru integrarea în Spațiul Schengen, începând cu 1 ianuarie 2025. Această integrare va fi realizată din toate punctele de vedere, inclusiv organizatoric, logistic și uman, asigurându-se astfel o tranziție lină și eficientă.