Ziua internațională de conștientizare a autismului
Pe 2 aprilie, se marchează anual Ziua internațională de conștientizare a autismului. Tulburarea de spectru autist (TSA) reprezintă o afecțiune neurologică și de dezvoltare care influențează comportamentul, comunicarea și interacțiunile sociale ale indivizilor. Aceasta se manifestă printr-o varietate de simptome și grade de severitate, incluzând dificultăți în comunicarea verbală și nonverbală, comportamente repetitive și interese restrânse.
Cauzele precise ale TSA rămân în continuare un subiect de cercetare activă; totuși, se consideră că o combinație de factori genetici și de mediu are un impact semnificativ. În România, mai mult de 25.000 de persoane sunt afectate de o tulburare din spectrul autist, dintre care peste 11.000 sunt copii.
Copiii cu autism, dar și alții afectați de această tulburare, necesită programe de sprijin care să asigure accesul la îngrijire medicală și să crească gradul de conștientizare, îmbunătățind astfel capacitatea comunităților, profesioniștilor din sănătate, educație și protecție socială de a răspunde nevoilor acestora.
Diagnosticarea TSA și terapiile necesare
Diagnosticarea tulburării de spectru autist se bazează pe o evaluare clinică detaliată a comportamentului copilului sau adultului, având în vedere istoricul medical și dezvoltarea socială și comportamentală. De obicei, procesul diagnostic se realizează prin observație directă și teste standardizate, cum ar fi evaluarea comportamentală, testele de dezvoltare și instrumentele diagnostice, inclusiv „Autism Diagnostic Observation Schedule” (ADOS 2), „Autism Diagnostic Interview-Revised” (ADI-R), ASQ 3, SCQ, DSM 5 și STAT.