Condamnarea lui Vlad Pascu în cazul tragediei de la 2 Mai
Vlad Pascu a fost condamnat la o pedeapsă de 10 ani de închisoare în urma incidentului tragic de la 2 Mai, petrecut în august 2023. Decizia pronunțată de Judecătoria Mangalia pe 31 ianuarie nu este însă definitivă. Magistrații au subliniat că comportamentul inculpatului a avut un impact social negativ semnificativ, evidențiind astfel o periculozitate socială ridicată atât a acțiunilor sale, cât și a persoanei sale, ceea ce justifică necesitatea menținerii lui în detenție pentru a asigura ordinea publică. Este de așteptat ca Vlad Pascu să poată recidiva, având în vedere natura faptei sale.
Analizând probele biologice recoltate de la Pascu, s-a descoperit prezența în sânge a mai multor substanțe interzise, inclusiv cocaină, benzoilecgonină (un metabolit al cocainăi), MDA, MDMA (metamfetamine), benzodiazepină și tramadol.
Expertizele tehnice și concluziile acestora
Referitor la expertiza tehnică, specialistul desemnat de partea civilă a ajuns la concluzia că vehiculul implicat a circulat cu o viteză de 120 km/h, mult peste limita maximă legală de 50 km/h. Accidentul a fost determinat de ieșirea autoturismului Mercedes, cu numărul de înmatriculare B 107 MBZ, de pe carosabil, prin încălcarea marcajului cu linie continuă. De asemenea, s-a constatat că deplasarea victimelor pe acostamentul din dreapta nu a contribuit la producerea accidentului.
Expertul numit de apărare a fost de acord, în mare parte, cu concluziile colegului său, menționând că și victimele aveau responsabilitatea de a preveni accidentul, respectând normele rutiere și circulând pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcția lor de mers.
Detalii despre accidentul rutier
Conform procurorilor, în data de 19 august 2023, în jurul orei 5:20, un grup de tineri se îndrepta din localitatea Vama Veche spre 2 Mai, având o distanță de aproximativ 30-40 de metri între primii trei și restul grupului. Aceștia au folosit, inițial, trotuarul amenajat între cele două localități, dar, în apropierea localității 2 Mai, unde trotuarul se termina, au continuat pe marginea drumului DN 39, pe acostament, pe partea dreaptă a direcției lor de mers.
Într-o zonă semnalizată cu un indicator „curbă deosebit de periculoasă”, tinerii au fost loviți de vehiculul condus de Vlad Pascu, care circula cu o viteză de 102,86 km/h, depășind limita legală. După impact, autoturismul a efectuat o manevră de slalom, deplasându-se spre stânga și apoi spre dreapta, lovind mai mulți tineri.
După producerea accidentului, Pascu nu a oprit vehiculul, continuând să circule aproximativ 50 de metri înainte de a se opri temporar. Ulterior, a întors mașina spre Vama Veche și a fost depistat de un echipaj de jandarmi și polițiști care fuseseră alertați cu privire la incident. După ce a fost oprit, Pascu a fost testat cu un aparat Drugtest și, ulterior, transportat la spital pentru recoltarea probelor biologice.
Accidentul rutier provocat de Vlad Pascu sub influența substanțelor psihoactive
În contextul producerii accidentului, procurorii au stabilit că impactul a avut loc între autoturismul marca Mercedes, condus de Vlad Pascu, și pietoni, pe acostamentul din dreapta al drumului DN 39, în direcția localității 2 Mai. Mașina a pătruns cu roțile din partea dreaptă pe acostament, depășind marcajul continuu longitudinal.
În rechizitoriu, s-a subliniat că accidentul a fost generat de o combinație de factori. Vlad Pascu conducea autoturismul sub influența substanțelor psihoactive, cu viteza depășind limita legală și încălcând marcajul care delimitează carosabilul de acostament. De asemenea, s-a constatat că pietonii se deplasau necorespunzător, pe partea dreaptă a acostamentului, contrar reglementărilor legale care stipulează că pietonii trebuie să circule pe partea stângă a drumului în absența trotuarului.
Declarația inculpatului în fața instanței
În cadrul ședinței de judecată din 14 martie 2024, a fost prezentată o declarație notarială prin care inculpatul recunoaște în totalitate faptele imputate. Acesta a solicitat aplicarea procedurii prevăzute de Codul de procedură penală, stipulând că nu contestă probele administrate în timpul urmăririi penale.
Instanța a reținut, pe baza probelor necontestate de Vlad Pascu și a celor prezentate în timpul judecății, că viteza de deplasare a autoturismului în momentul producerii stării de pericol a fost de 102,86 km/h, conform evaluării expertului desemnat.
Decizia instanței privind pericolul social
Instanța a concluzionat că eliberarea inculpatului ar putea genera o stare de pericol social concret, afectând ordinea publică și creând un sentiment de nesiguranță în rândul cetățenilor. Autoritățile sunt în drept să asigure un climat social sigur, caracterizat prin siguranța traficului rutier și protecția dreptului la viață și integritate corporală.
Modalitatea de acțiune a inculpatului, gravitatea consecințelor infracțiunilor comise și impactul social negativ al comportamentului său indică o periculozitate socială ridicată. Astfel, instanța consideră că lăsarea în libertate a inculpatului ar putea conduce la repetarea unor fapte similare, justificate de riscurile pe care le implică.