Informații eronate și dezinformări referitoare la două inițiative legislative înaintate Parlamentului de Ministerul Apărării Naționale.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Ministerul Apărării Naționale dezvăluie informații false despre proiecte legislative

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a semnalat recentele dezinformări și manipulări care vizează două proiecte legislative privind spațiul aerian național și desfășurarea operațiunilor militare pe teritoriul României. În cadrul unei ședințe, Guvernul României a aprobat trimiterea acestor proiecte către Parlament pentru dezbatere și adoptare.

Conform MApN, ambele inițiative au trecut prin procesul de transparență decizională prevăzut de lege, incluzând dezbateri publice. Cu toate acestea, ministerul a observat că, încă de la publicarea formelor inițiale, au apărut în spațiul public informații false și exagerări, care au fost recent amplificate odată cu anunțul privind trimiterea proiectelor în Parlament.

Impactul dezinformărilor asupra opiniei publice

MApN subliniază că aceste dezinformări contribuie la crearea unei atmosfere de incertitudine și panică în rândul cetățenilor, fiind propagate de actori cu agende contrare suveranității României și NATO. Proiectul de lege care vizează controlul utilizării spațiului aerian național își propune să ofere o abordare nouă, ținând cont de riscurile și amenințările la adresa securității naționale.

Acest act normativ va stabili măsurile necesare pentru controlul utilizării spațiului aerian, definind autoritățile competente în gestionarea și prevenirea utilizării necorespunzătoare a acestuia de către aeronave și vehicule aeriene fără pilot. MApN a menționat că adoptarea acestui act va facilita cooperarea între instituțiile responsabile, sporind astfel siguranța aviației în România.

Proiectul de lege pentru misiuni militare pe timp de pace

În plus, Guvernul a transmis Parlamentului și un alt proiect de lege destinat desfășurării misiunilor și operațiunilor militare pe timp de pace pe teritoriul României. Acest proiect se axează pe crearea unui cadru legal care să permită desfășurarea acestor misiuni, având ca scop protejarea vieții și sănătății cetățenilor, precum și a proprietății lor.

Necesitatea acestui proiect a fost identificată în urma unei analize a instituțiilor implicate, care a relevat lacune în cadrul normativ existent. Proiectul va completa reglementările actuale referitoare la pregătirea și desfășurarea misiunilor pe timp de pace de către forțele armate, asigurând totodată baza legală pentru reacții rapide la riscuri și amenințări fără a necesita instaurarea unei stări excepționale.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *